Két európai országot figyelmeztetett Putyin: „Veszélyes” fegyvert szállítani Ukrajnának

A Kreml figyelmeztetett.

Vlagyimir Putyin szombat reggel beszélt Emmanuel Macron francia elnökkel és Olaf Scholz német kancellárral – számolt be róla BBC. Az orosz elnök azt közölte a két vezetővel, hogy Ukrajnának fegyvereket szállítani „veszélyes”, és figyelmeztetett „a helyzet további destabilizálódásának és a humanitárius válság súlyosbodásának kockázatára” – közölte a Kreml.

Putyin azt is elmondta, hogy kész keresni a módját annak, hogyan lehetne elszállítani az ukrán kikötőkben Moszkva katonai hadjárata alatt elakadt gabonát.

„Oroszország készen áll arra, hogy segítsen megtalálni a gabonakivitel akadálytalan lehetőségeit, beleértve az ukrán gabona exportját a fekete-tengeri kikötőkből”

— közölte a Kreml.

„Az orosz műtrágya és mezőgazdasági termékek kínálatának növelése szintén segítene csökkenteni a globális élelmiszerpiaci feszültségeket, amihez természetesen a vonatkozó szankciók feloldására van szükség” – ezt is mondta a francia elnöknek Putyin a Kreml szerint. „Különös figyelmet” fordítottak az Ukrajna és Oroszország közötti tárgyalásokra, „amelyek Kijev hibájából befagytak” – közölte a Kreml. „Vlagyimir Putyin megerősítette az orosz fél nyitottságát a párbeszéd újrafelvételére” – zárult a Kreml közleménye.

(via, bbc.com /hvg.hu)

Valódi Hírek