Az újpesti alpolgármester feltört ezer négyzetméter betont, hogy közösségi kertet csináljon a lakosoknak

Így is lehet!

Lassan jogosan nevezhetjük az ország legzöldebb városvezetőjének Trippon Norbertet.

Újpest alpolgármesterével kapcsolatban már megszokhattuk, hogy nem csak aktatologatásra használja a kezébe kapott hatalmat, hanem mindig tesz valamit a kerület zöldítése, élhetőbbé tétele érdekében.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a Virágos Magyarország versenyen szakmai fődíjat nyert a IV. kerület zöld projektjeivel, majd segítőivel maga takarította ki a Szilas-patak medrét, 5 köbméter szemetet távolítva el a csatornából.

Most ismét kitalált és meg is valósított egy zöldítési projektet Újpesten: a Tavasz utca – Nyár utca – Viola utca által határolt sportpályán több mint ezer négyzetméteren töreti fel a betont, hogy a helyén magaságyásos módszerrel közösségi kertet hozzon létre a helyi lakosoknak.

A Zöld Újpest koncepció részeként több használaton kívüli betonfelületet, így elhagyatott játszóteret és focipályát is felbontottak, a területet földdel töltötték fel, tavasszal pedig befüvesítették és pázsitot hoztak létre, ezzel is közelebb hozva a természetet a nagyvárosban élő közösséghez.

Tripponék most egy régóta nem használt dühöngőt számolnak fel, hogy támogassák az egyre népszerűbb városi kertészkedést.

„Egyre népszerűbbé vált az elmúlt években a városi kertészkedés, abszolút fejlődést mutat, s mivel én magam is szeretem, így szívügyemmé vált, hogy az Újpesti Önkormányzat élére álljon, és segítse ebben az újpesti lakosokat.

Így tavaly már létrehoztunk az Izzó Lakótelepen egy 22 ágyásos Közösségi Tankertet, melynek sikerét nemcsak az elégedett lakosok, hanem az ott, bőségesen termő magaságyások is megmutatták.

Ezért most egy dupla ekkora közösségi kertet hozzunk létre az Újpesti lakótelepen a lakosság számára, összesen 40 darab magaságyással.

Ez, és számos más zöld projektünk, mint például az idén június végére elkészülő Újpesti Levendulapark is beleilleszkedik a Zöld Újpest koncepciójába”

– mondta a 24.hu-nak Trippon Norbert alpolgármester (DK), a zöld projektek vezetője.

Trippon Norbert

Az ötletgazda, Trippon Norbert elmondta azt is, hogy a közösségi kert tervezése során összesen 40 darab, másfélszer kétméteres nagyságú, félméter magas ágyást alakítanak majd ki, amit 40 szerencsés újpesti pályázó gondozhat majd a jövőben.

Pályázni a jövő héttől lehet, a magaságyások gazdáit pedig a későbbiekben sem hagyják magukra, mindannyian szakmai felügyelet mellett kertészkedhetnek, az Újpesti Városgondnokság kertészei pedig készséggel állnak majd a segítségükre, akár cukkini, akár paradicsom, akár paprika vagy más zöldség termesztésével kapcsolatos kérdéseik vannak.

A most létrehozott közösségi kerten belül áll majd egy kisebb ház, ami esőbeállóként szolgál majd. A bejárat mellett kerékpártámaszok, a kerti ház körül lócák kapnak helyet.

Az ágyások között három pihenőpontot alakítanak ki, ahol a kerti csapok is találhatóak. Itt egy-egy pihenőpadot is elhelyeznek fákkal. További érdekesség, hogy az ágyások közötti közlekedőfelületet mulcsból készítik.

A feltört betonterület északi oldalát mindeközben különböző programok szervezésére teszik alkalmassá, a gyerekek számára pedig homokozót alakítanak itt ki napvitorlával.

A keleti oldalon található kerítés mellé pedig gyümölcsbokrokat (málna, egres, ribizli), a többi kerítésszakaszon sövénycserjéket és futónövényeket (futólonc, akébia) ültetnek ki.

Kapcsolódó cikkeink:

Szakmai fődíjat nyert az ellenzéki alpolgármester azzal, amit 2 év alatt Újpesten csinált

.

Újpest alpolgármestere maga tette rendbe a Szilas-patak medrét, 5 köbméter szemetet takarítottak ki

.

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek