Kiderült: Hatalmasat hazudnak Orbánék az inflációról, az emberek több mint a dupláját érzékelik a bemondott számnak

Nem stimmel a matek.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint a lakosság 22 százalékos áremelkedést érzékelt, szemben a hivatalos, 9,5 százalékos áprilisi inflációs adattal, ami részben statisztikai okokra, részben azonban a megfigyelési módszertanra vezethető vissza – közölte ezer háztartás körében végzett, reprezentatív felmérése eredményeit a kutatóintézet az MTI-vel.

A kutatók felhívják rá a figyelmet, hogy a lakosság érzékelése nem tényeken (árfelírás, kérdőív), hanem érzékelésen alapszik, melyeket erősen torzíthatnak a közelmúlt eseményei.

A kiugró eltérést indokolják az egyes termékek jelentős árváltozásával, ami például az üzemanyagot, vagy a többi kiválasztott reprezentánst (944 áru és szolgáltatás) érinti, továbbá az is lényeges, hogy a KSH a két évvel korábbi súlyoknak megfelelően súlyozza össze a megfigyelt árakat, ami torzítást visz az eredménybe.

A GKI (az Európai Bizottság számára végzett reprezentatív felmérésében) azt is közölte, hogy az elmúlt négy évben a hivatalos felmérésből származó érzékelt infláció különbsége

havi átlagban meghaladta a 11 százalékpontot,

ráadásul az olló folyamatos nyílik. Mindez azzal együtt igaz, hogy mindkét mutató 2021 közepétől kezdve erőteljes emelkedést mutatott.

A kutatóintézet havonta felméri a lakosság körében a következő 12 hónapra várt fogyasztói áremelkedést is: 2022 márciusában 23 százalékot várt a lakosság a következő egy évre, mely kis mértékben meghaladja az előző 12 hónapra érzékelt pénzromlási ütemet.

A kutatók szerint ez utóbbi pesszimizmus az orosz-ukrán háború hatásainak a következménye, mivel az ezt megelőző egy évben szinte minden hónapban alacsonyabb volt a következő évre várt infláció mértéke (átlagosan 1,5 százalékponttal), mint az előző évben érzékelt.

Mindennek fontos a hatásaira hívják fel a figyelmet megjegyezve, ha az emberek a hivatalosnál jóval magasabb áremelkedést érzékelnek, akkor arra reagálni próbálnak: nagyobb fizetést, nyugdíjat, szociális juttatást igényelnek, hogy vásárlóerejük ne csökkenjen, illetve nagyobb hozamot várnak el a befektetéseikért.

(MTI)

Valódi Hírek