Újabb pofon Orbánnak: Nem építik meg a Paks 2 laborjának számító finn atomerőművet

Eddig attól függött minden.

Teljesen kizárt, hogy építési engedélyt kapjon a Hanhikivi atomerőmű megépítése.

– jelentette ki Mika Lintilä, Finnország gazdasági minisztere kedd délután a helsinki parlamentben

Az erőművet

a paksi beruházás testvérének

tekinthetjük, hiszen ugyanúgy a Roszatom lett volna a kivitelező, és pont ugyanazt a típust tervezték Finnországban is megépíteni, mint amit Paksra szántak.

A finn erőmű engedélyeztetési eljárása előbb kezdődött, mint Paks 2-é, de ahogy a magyar hatóság, úgy a finn sem adta még ki a létesítési engedélyt.

A finn hatóság problémáin keresztül érthettük meg itthon is, hogy a Roszatom által ígért erőmű valójában még tervezőasztalon sincs készen, mert az EU-s szigorú szabályoknak is megfelelő változat tervei hiányosak. Nem hivatalosan az terjed, hogy a magyar hatóságnak is ez a baja, és ezért nem adták ki még az engedélyt Paksra.

Eddig nagyon fontos érv volt a magyar engedélyezést intéző Országos Atomenergia Hivatal kezében, hogy

amíg a finnek nem bólintanak a Roszatom terveire,

addig ők is várhatnak.

Most viszont eldőlt, hogy a finn engedély sohasem fog megérkezni. Mika Lintilä azzal indokolta a kormánya döntését, hogy nem lehet olyan cégre bízni egy finn atomerőmű megépítését, amelyik megsértette a nemzetközi jogot.

A Roszatom akkor követte el a jogsértést, amikor a szakemberei erőszakkal átvették a zaporozzsjai atomerőmű működtetését Ukrajnában, miután az erőművet az orosz hadsereg elfoglalta. Az erőmű elfoglalása, a benne dolgozók terrorizálása, az erőmű üzemi területén lévő egyik épület ágyúzása mind sértették a nemzetközi jogot.

A magyar kormány egyelőre kitart amellett, hogy a Roszatom megépítse a Paksra tervezett két reaktort. Ugyanakkor a Roszatom egyik alvállalkozója már

elkezdte elbocsájtani

a magyar beruházáson dolgozó embereit, ami arra utal, hogy a paksi beruházás helyzete korántsem olyan stabil, mint ahogy azt a magyar kormány láttatni kívánja.

(444.hu)

Valódi Hírek