Orbán megbukott: Új barátja van a lengyeleknek és a törököknek is

A diktátoroknak se kellünk.

Az elmúlt napokban Lengyelország egyre jobban elfordult a magyar kormányról Orbánék vállalhatatlan oroszbarát politikája miatt; annyira, hogy már a Békemenetre sem jönnek lengyel szimpatizánsok.

Eddig az oroszokhoz való viszonyulásbeli különbséget elnyomta a közös harc az liberalizmus ellen, ám ez február 24-én hajnalban, az Ukrajna elleni orosz támadás megindulásával odalett.

A szomszédban dúló tényleges háború, a lengyel határ mellett megjelenő orosz veszély azonban egyből kijózanította a varsói kormányt, rádöbbentette, hogy támogatást és védelmet csakis az EU-tól és a NATO-tól kaphat. Varsó azonban azt is tudja, hogy térségbeli kiemelten szoros szövetségesre is szüksége van, így gyorsan lépett is,

Budapestet hirtelen Bukarestre cserélte.

Március 3-án már közös lengyel-román kormányülést tartottak Varsóban, amelyen egy sor kétoldalú megállapodást kötöttek. Ezek közül a leginkább szimbolikus jelentőségű az a 2022-2026 közötti időszakra vonatkozó közös cselekvési terv, amelyet a két külügyminiszter jegyzett.

A lengyel-román közeledés még fájdalmasabb lehet Orbán számára annak fényében, hogy a háború óta Budapestet messze elkerülte minden magas rangú európai vagy észak-amerikai döntéshozó. Sőt, a régi jó barát,

Recep Tayyip Erdogan is inkább a románokkal és a lengyelekkel egyeztetett

kedden egy hármas találkozón Bukarestben.

Míg a Karmelita kolostorban és a Sándor-palotában szinte semmilyen vendég nem zavarja a „stratégiai nyugalmat”, addig Bukarestben és Varsóban egymásnak adják a kilincset a külföldi politikusok.

Bukarestben a háború kitörése óta megfordult már

  • Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke,
  • Florence Parly francia védelmi miniszter,
  • Mélanie Joly kanadai külügyminiszter,
  • Filippo Grandi az ENSZ menekültügyi főbiztosa vagy
  • Ylva Johansson uniós belügyi biztos.

Sőt, a napokban épp

Kamala Harris amerikai alelnök látogat Lengyelországba és Romániába,

de mindkét helyen már sorra viziteltek európai és amerikai döntéshozók.

Budapest annak ellenére marad ki a nemzetközi diplomácia látószögéből, hogy a háború Magyarországgal is szomszédos országban zajlik, Magyarországra is érkeznek az ukrajnai menekültek, még ha kisebb számban is, mint Lengyelországba vagy Romániába.

Az Orbán-kormány

egy szál magában maradt,

a kötelező tagországi EU és NATO tanácskozásokon kívül egyetlen meghívást kapott – Londonba, ahova még a háború előtt kapott invitációt. Boris Johnson a végképp széthullni látszó V4-et próbálta feléleszteni, de hogy milyen sikerrel, azt az is jelzi, hogy az esemény a lengyel, szlovák, cseh média ingerküszöbét is alig érte el.

(Népszava)

Valódi Hírek