„Orbán hátba szúrja Lengyelországot”: Felbomolhat a lengyel-magyar szövetség Oroszország miatt

Orbánnak már csak Putyin marad.

„Oroszország Ukrajnát támadja, Orbán pedig hátba szúrja Lengyelországot”

– ezzel a címmel írt vezércikket az egyik legnagyobb lengyel lap, a Rzeczpospolita (RP) főszerkesztő-helyettese, Michal Szuldrzynski.

A liberális-konzervatív újság vezetője szerint a magyar miniszterelnök ugyanis

Lengyelországot hibáztatja

azért, hogy Vlagyimir Putyint „háborúra provokálták”, miközben Orbán Viktor folyamatosan jelez Putyinnak: „támogattam a szankciókat, de szívem szerint a te oldaladon állok, nem vagyok már része a Nyugatnak”.

A cikk felidézi a régi közmondást: „Bajban ismerszik meg az igaz barát.” Szerinte most baj van, hiszen Oroszország megtámadta Ukrajnát, és most látszik, mennyit ér a lengyel jobboldal, azaz a Jog és Igazságosság párt és annak elnöke, Jaroslaw Kaczynski által a magyarokkal kikovácsolt szövetség.

Az RP főszerkesztő-helyettese szerint a lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki igyekezett menteni a menthetőt, és pénteki nyilatkozatában arról beszélt, hogy Orbán Viktor csatlakozott az Oroszország elleni szankciókhoz. Ám a lengyel újságíró szerint az igazi probléma az, hogy az elmúlt napok eseményeinek a

hamis orosz verzióját terjeszti

a magyar miniszterelnök, ami önmagában fenyegeti Lengyelországot.

De a leginkább Orbán a csütörtöki, Mandinernek adott interjúja verte ki a biztosítékot a lengyeleknél. Ebben Orbán arról beszélt, hogy

„A lengyelek a nyugati világ határát föl akarják tolni az orosz világ határáig. Ők akkor érzik magukat biztonságban, hogyha ez létrejön, és a NATO – beleértve Lengyelországot is – megfelelő erőt tud felvonultatni ennek a határvonalnak a nyugati oldalára.”

Ez az RP szerint a lengyeleket találta meg „főbűnösként”. Orbán egyik mondatában elítéli az orosz agressziót, a másikban pedig Lengyelország kalandorságával magyarázza azt – vagyis hogy Varsó szerinte „vehemensen” kiszélesítené a NATO határait.

Ezzel a magyar miniszterelnök „rozsdás késsel szúrja hátba” Lengyelországot – jegyzi meg Szuldrzynski. Úgy véli, Orbán jelenleg

közelebb van Moszkvához, mint Varsóhoz.

Ezek után a cikk felteszi a lengyel jobboldalnak a kérdést: érdemes-e fenntartania a magyar-lengyel szövetséget a háború után?

(via 24.hu)

Valódi Hírek