Bréking: Idén nem jönnek lengyelek szervezetten a Békemenetre

Pedig ez egy különleges alkalom lett volna.

„Sajnos ma azt látjuk, hogy a vonat, amivel Magyarországra kellett volna mennünk, a Putyin bestiális viselkedése elől menekülő gyermekes anyák számára létfontosságúvá vált”

– írta ki a Kluby Gazety Polskiej jobboldali-konzervatív magazin a Facebook-oldalára. Ők az a szervezet, akik a lengyelek utazását szokta megszervezte a Békemenetre. Idén azonban nem indul külön vonat, így a szervezett utazás elmarad.

Az alkalom azért is különleges lett volna, mert 2012 óta jönnek hozzánk a lengyelek, így ez lett volna a jubileumi, tizedik közös vonulásuk.

A szervezet nemcsak a bérelt vonatot adja át inkább a lengyel vasúttársaságnak, hogy az ezzel is segítse a gyermekes anyák kimentését, hanem erőforrásai nagy részét is az

Ukrajnából menekülők segítésére fordítja.

A közleményben nem írnak arról, hogy a döntésnek köze lenne az Orbán-kormány Vlagyimir Putyinhoz fűződő viszonyához, viszont

a magyar kormány támogatására való utalás sincs benne,

ami korábban elengedhetetlen udvariassági gesztusnak tűnt.

A szervezet emellett március 1-jén otthon, Lengyelországban már szervezett egy valóban a békéről szóló békemenetet: az ukrajnai orosz agresszió ellen tiltakozó felvonuláson több ezren vettek részt.

A CÖF a döntésre válaszul levelet írt a lengyeleknek, amelyben arra kérik őket: „jöjjetek busszal, gépkocsival, tárt karokkal várunk benneteket”.

(via Telex)

Valódi Hírek