Dobrev Klára és az európai baloldal vezetője szívszorító üzenetet küldött nőnap alkalmából

Még hosszú út áll előttünk, de haladunk.

Iratxe García Perez, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének (S&D) európai frakcióvezetője és Dobrev Klára közös üzenetet adtak ki nőnap alkalmából.

Bejelentették, hogy az Európai Bizottság új irányelvet terjeszt elő a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak megelőzéséről, de hozzátették, hogy még mindig nagyon hosszú út áll ellőttünk a női egyenjogúság kérdésében.

Az üzenetet itt olvashatod:

Végre egy európai törvény a nemi alapú erőszak ellen

Mi, akik az európai politikában dolgozunk, tudjuk, milyen nehéz egyetértésre bírni 27 tagállamot. Még nehezebb ezt elérni egy olyan politikai rendszerben, amelyet még mindig a patriarchális struktúrák uralnak, és amelyben időnként felbukkannak rejtett nőgyűlölő reflexek.

Éppen ezért nem lepődhetünk meg az olyan Sofagate-jellegű jeleneteken, amikor a Bizottság elnökével szemben lenézően viselkednek külföldi vezetők. Ez csak a jéghegy csúcsa. Az egyenlőtlen bánásmód a legtöbb nő számára mindennapi valóság, és bár fejlődünk olyan területeken, mint például az egyenlő fizetés és az üvegplafon áttörése annak érdekében, hogy a nők eljussanak az igazgatótanácsokig, a nőgyűlölet legbrutálisabb formája – a nemi alapú erőszak – gyakran a legrejtettebb, és ezért a legnehezebb megszabadulni tőle.

Az elmúlt években fontos eredményeket értünk el az egyenlőség érdekében, köszönhetően a progresszív erők fáradhatatlan küzdelmének. Jelenleg nők vezetik a Bizottságot, a Parlamentet és az Európai Központi Bankot; az európai biztosok testülete kiegyensúlyozott a nemeket tekintve; és kötelező kvóták vannak érvényben a nők számára az igazgatótanácsokban.

Van azonban egy kulcsfontosságú, de befejezetlen feladatunk:

kötelességünk megvédeni a legkiszolgáltatottabb nőket,

akik csak azért esnek erőszak áldozatává, mert nők.

Naponta 7 nő hal meg az EU-ban nemi alapú erőszak áldozataként, akiket általában partnerük öl meg. A nők 12-15%-a él naponta pokoli körülmények között. Nem kerülnek a címlapokra, de segítségre van szükségük, hogy kiszabaduljanak a kétségbeesett helyzetükből.

Pszichológiai, pénzügyi és jogi támogatásra van szükségük. A Szocialisták és Demokraták évek óta szorgalmazzák a nemi alapú erőszak elleni európai stratégia kidolgozását, beleértve egy kötelező érvényű jogi eszközt. Éppen ezért, amikor európai parlamenti képviselőcsoportunk támogatta Ursula von der Leyen bizottsági elnök munkaprogramját, jogalkotási javaslatot követeltünk a nemi erőszak megszüntetésére.

Több mint két év telt el, és a Bizottság végre bejelentette, hogy március 8-án irányelvet terjeszt elő a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak megelőzéséről és leküzdéséről.

A Tanács egyes kormányainak ellenállása miatt nem tudtuk a nemi alapú erőszakot, mint bűncselekményt felvenni a Szerződés 83. cikkébe. A nők elleni erőszak az emberkereskedelemmel, valamint a nők és gyermekek szexuális kizsákmányolásával együtt súlyos bűncselekmények, és így is kell őket kezelni.

Az új irányelv kiemelt figyelmet fordít a megelőzésre, a támogatásra és a védelmi intézkedésekre. Arra is köteleznie kell a tagállamokat, hogy biztosítsák, hogy

az intim partner által elkövetett erőszak döntő tényező legyen

a felügyeleti ügyek vizsgálatakor.

Ez az irányelv egy újabb eleme annak a globális stratégiának, amely számos új jogi eszközt, valamint egyéb, a mentalitás megváltoztatását célzó összehangolt fellépést kíván meg, valamint célja rávilágítani arra az igazságtalanságra és anakronizmusra, amely miatt a világ lakosságának fele alárendelt helyzetben él, méltóságuktól megfosztott, és tehetségük elpazarolt.

Kezelnünk kell a szexuális zaklatás jelenségét új területeken is, a sporttól – ahol a 21. században még mindig látunk elavult viselkedést, ami elfogadhatatlan – az internetig és az új technológiákig, ahol a nők 27-szer nagyobb valószínűséggel szembesülnek zaklatással, mint a férfiak.

Idén március 8-án egy újabb lépést teszünk az európai irányelvvel, de

még hosszú út áll előttünk

Európában és a világban. Nem feledkezhetünk meg azokról a lányokról sem, akik a nemi szervük megcsonkításának, vagy túl fiatalon előre megrendezett házasságoknak áldozatai.

Különösen

a háborús övezetekben élő nőkre gondoljunk most,

és szívünk mindazoké az ukrán nőké, akik úgy döntöttek, hogy maradnak és harcolnak a hazájukért, valamint azoké is, akik elmenekültek, sokan kisgyermekkel vagy idős rokonokkal, biztonságos menedéket keresve.

Iratxe García Pérez, a Szocialisták és Demokraták elnöke az Európai Parlamentben
Dobrev Klára, A Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője

Valódi Hírek