Súlyos pofont kaptak Orbánék: Hiába fordultak bírósághoz, jogszerű volt a mozdonyvezetők sztrájkja

A döntés jogerős.

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú végzésében helybenhagyta az elsőfokú bíróság határozatát, így jogszerű a mozdonyvezetők sztrájkja — közölte a Mozdonyvezetők Szakszervezete.

A vasutasok képviselete felszólította a MÁV-ot, hogy haladéktalanul kezdjen érdemi tárgyalásokat a sztrájkkövetelés teljesítéséről.

„A Mozdonyvezetők Szakszervezete által meghirdetett sztrájk jogszerű, a végzés ellen fellebbezésnek helye nincs, így az jogerős”

— fogalmaz a közlemény.

Az Ítélőtábla megállapítása szerint az elsőfokú bíróság érdemben megalapozott döntést hozott, amikor kimondta, hogy a március elejére tervezett munkabeszüntetés

megfelel a sztrájk jogszerűségével szemben támasztott valamennyi törvényi feltételnek.

Az ítélet szerint a sztrájk nem irányul kollektív szerződés megváltoztatására, és a jelenlegi világjárványban sem veszélyezteti az életet, az egészséget, a testi épséget. A MOSZ Soproni tagcsoportja szolidaritási sztrájkot hirdet a GYSEV Zrt.-nél.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete február elején jelentette be, hogy ha március 10-én 0 óráig nem sikerül megállapodniuk a mozdonyvezetőknek a 2021. évi reálkereset kompenzálására, akkor sztrájkba lépnek. Barsi Balázs szakszervezeti elnök szerint sztrájk esetén akár minden második távolsági vonat kieshet a menetrendből. Barsi elmondta, a sztrájk nem a 2022-es év bérfejlesztéséről szólna, hanem

a 2021-es 0 százalékos emelésről, és a hozzá járó 7 százalékos inflációról, a kettő különbözetének kompenzációját követelik.

(via Telex)

Valódi Hírek