Döntött a bíróság: Jogszerűtlen volt kitiltani a sajtót a kórházakból

Semmi nem jogosította fel Kásleréket erre az intézkedésre.

A Fővárosi Törvényszék döntése alapján az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) jogtalanul utasította ki a sajtót a kórházakból.

Ezt megelőzően a Telex a bíróságon támadta meg azt a bírósági döntést, mely kimondta, a köztévén és az MTI-n kívül minden más orgánumot kitiltottak a járvány alatt az egészségügyi intézményekből. A bíróság jogerősen kimondta: nem a minisztérium, hanem a kórházigazgatók hatásköre arról dönteni, hogy kit engednek be az intézménybe, számol be a lap.

Az ítéletet a Fővárosi Törvényszék azzal indokolta, hogy amikor az Emmi azt közölte a Telexszel, hogy

„a sajtó számára az MTVA-MTI közreműködésével biztosítjuk a fotókat, felvételeket, tekintettel arra, hogy a járvány továbbra is erősen terjed, járványügyi készültség van”,

akkor egy olyan ügyben döntött, amely

nem tartozott a hatáskörébe.

Köztudott, hogy a koronavírus-járvány alatt egyetlen ellenzéki és a kormánytól független média sem tehette be a lábát a kórházakba, egészségügyi intézményekbe, így esély sem volt az objektív tájékoztatásra arról, hogyan és miként zajlanak a járványügyi intézkedések a falak mögött, és mi történik az intenzív osztályokon.

A Telex cikke szerint ők több mint 50 alkalommal kértek fotózási engedélyt tucatnyi intézménytől, de egyikbe sem engedték be őket.

Kérelmeiket gyakran az Emmi felé irányították, vagy egyszerűen csípőből visszautasították azzal az indoklással, hogy a minisztérium döntése alapján

csak a közmédiát engedhetik be.

2021 márciusában ezért 28 szerkesztőség közösen, nyílt levélben is kérte, hogy a sajtó munkatársait engedjék be a kórházak Covid-osztályaira és az oltópontokra, hogy az egészségügyi dolgozók szabadon nyilatkozhassanak, illetve hogy az operatív törzs 0–24-ben valódi tájékoztatást nyújtson.

Ezt követően a Telex a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil szervezet segítségét kérve bíróságra vitte az ügyet, ahol kérték, hogy változtassák meg az Emmi döntését, amellyel megtagadták a koronavírus-járvány kezelésben érintett kórházakba és egészségügyi intézményekbe szóló fotózási, illetve tudósítási engedélykérelmeiket.

A portál beszámolójából kiderül, hogy az Emmi a bíróságon eredetileg azt szerette volna elérni, hogy a Telex keresetét utasítsák vissza. A minisztérium ezen a ponton maga hivatkozott arra, hogy a sajtómegkeresésekről nem az Emminek kellene döntenie, hanem

a kórházigazgatóknak.

A minisztérium értelmezése alapján perelni csak az egyes intézményeket lehetett volna. A Fővárosi Törvényszék ezt az érvelést 2021. júniusában elsőfokon elfogadta, ami ellen az internetes portál fellebbezett.

A Telex fellebbezése nyomán a Kúria kimondta, hogy az Emmi tájékoztatása nem utalt arra, hogy a portál fotózási kérelmének tárgyában nincs hatásköre eljárni, a szerkesztőséget nem irányította a kórházigazgatókhoz, hanem

„a tájékoztatás formájában kiadott elektronikus válasz egyértelmű döntést tartalmaz azzal, hogy egyes szám első személyben fogalmazza meg, hogy »az MTVA-MTI közreműködésével biztosítjuk a fotókat és felvételeket«️”.

Tavaly októberben a Kúria hatályon kívül helyezte azt a végzést, ami első fokon elutasította a Telex keresetlevelét, így a Fővárosi Törvényszéknek érdemben tárgyalnia kellett a keresetet és ítéletet kellett hoznia az ügyben.

A bíróság pedig 2022. január 27-én megsemmisítette az Emberi Erőforrások Minisztériumának azt a fent is idézett,

„tájékoztatás formájában meghozott döntését,”

amely alapján eddig csak a közmédiát engedték be a kórházakba.

Pásztor Emese, a TASZ Politikai Szabadságjogi Projektjének helyettes projektvezetője két dolgot emelt ki az üggyel kapcsolatban: az egyik, hogy az Emmi formálisan nem határozatban tiltotta ki a sajtót az egészségügyi intézményekből, hanem csak egy e-mailben, tájékoztatásként közölték, hogy nem lehetséges a belépés.

Vagyis a minisztérium hozott egy döntést, amit hatáskör hiányában

eleve nem hozhatott volna meg,

utána pedig arra hivatkozva próbálta elhárítani a felelősséget, hogy ez nem hivatalos formában meghozott határozat volt.

Pásztor Emese szerint a bíróság jogerős döntése lényeges fejlemény, hiszen ha nincs érdemi jogorvoslat akkor,

„a sajtószabadság csak egy üres lózung”.

 

Valódi Hírek