Gulyás Gergely kifakadt: A gyilkosokat meg kell nevezni!

Migránsozás is volt a holokauszt-emléknapon.

Nemcsak elfeledni nem szabad, hogy voltak gyilkosok, de meg is kell neveznünk őket – mondta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter csütörtökön, a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján tartott budapesti megemlékezésen, a Holokauszt Dokumentációs Központban (HDK).

Gulyás kiemelte: akiket a vészkorszak idején üldöztek, megkínoztak és meggyilkoltak zsidóságuk miatt, hozzánk tartoztak, a magyar nemzet részei voltak és nagyon sokat tettek hozzá Magyarország életéhez. Gyilkosaik pedig nem csupán parancsra, de „kéjjel öltek” – mondta.

A miniszter hangsúlyozta: az emberek között nincs kollektív bűnösség, mert ha mindenki bűnös, akkor valójában senki nem az; az államnak azonban van felelőssége.

Hozzátette: Magyarország a rendszerváltoztatás óta mindig világossá tette, hogy a magyar állam a vészkorszakban saját polgárait nem tudta, sok esetben nem akarta megvédeni, a magyar közigazgatás pedig közreműködött abban, hogy a német megszállást követően több százezer magyar zsidó embert hurcoltak el az országból.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter beszél a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján tartott megemlékezésen a Holokauszt Dokumentációs Központban 2022. január 27-én.
MTI/Bruzák Noémi

Gulyás azt állította: ma Magyarország a zsidó közösség számára Európa egyik legbiztonságosabb helyének számít. A kormány nemzetközi színtéren is kiáll az antiszemitizmus valamennyi megjelenési formája ellen, fontosnak tartja az emlékezést és a lelkiismereti szabadság védelmét, melynek része a zsidó vallásgyakorlat szabadsága is.

Gulyás Gergely meglátása szerint a mai kor lényegesen könnyebb, mégis vannak veszélyek. Európa ősi zsidó-keresztény gyökereinek és kultúrájának feladása mindannyiunk számára veszélyt jelent. A migráció, ha nem jár együtt integrációval, éppen a zsidóságot fenyegeti a legjobban – mondta.

Emellett nemcsak a szélsőjobboldal, hanem a baloldal és szélsőbaloldal is megfogalmaz olyan antiszemita téziseket, eltűr olyan antiszemitákat sorai között, „akik ellen korábban még közösen tiltakoztunk akár a jelenlévőkkel is” – tette hozzá Gulyás Gergely.

Fontosnak nevezte, hogy „évről évre emlékezzünk mindarra, ami a XX. században történt”, úgy, mint az emberiség egyetemes tragédiájára, de úgy is, mint a magyarság egészének tragédiájára és mint nagyon sok család máig ható személyes tragédiájára. A kormány ennek jegyében hajt fejet az áldozatok előtt – zárta beszédét a miniszter.

(MTI)

Valódi Hírek