A vártnál is többen támogatják az oktatási dolgozók sztrájkját — Határozatlan idejű munkabeszüntetés jöhet

Ezt a tiltakozást már nem lehet elfojtani.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete az aHang felületén indított

„Védjük meg az oktatást! Csatlakozzunk a sztrájkhoz! Támogassuk a sztrájkolókat!”

elnevezésű petícióját alig néhány nap leforgása alatt több mint 20 ezren írták alá.

A két szakszervezet – amelyek közös sztrájkbizottsága január 24-én, hétfő délután újabb sztrájktárgyalást tart a kormánnyal – a petíciót azért indította, hogy kiderüljön, a több mint százezres munkavállalói közöség jelentős része valóban támogatja a sztrájkfelhívást.

A tény, hogy a petíciót alig négy nap leforgása alatt már több mint húszezren aláírták, azt jelzi, hogy a munkabeszüntetés hatékony érdekérvényesítő eszköz lehet – ennek is köszönhető az a tény, hogy a kormány ezekben az órákban is minden erejével azon munkálkodik, hogy megakadályozza a munkavállalókat alkotmányos joguk, a sztrájkjog gyakorlásában.

A két szakszervezet ezért arra kéri az oktatásban érdekelteket, hogy minél többen álljanak a sztrájkolók oldalára és írják alá a petíciót:

„Szülők, pedagógusok, oktatásban dolgozók, diákok, a gazdasági élet szereplői – és minden magyar állampolgár: bennünket és a gyermekeinket is közvetlenül fenyegeti mindaz, ami ma az oktatásban történik!

A közoktatásban, szakképzésben dolgozók ezekben a napokban szervezik január 31-i első, figyelmeztető sztrájkjukat, amit – ha a kormány továbbra sem hajlandó érdemben foglalkozni a kialakult válsággal – március 16-án határozatlan idejű munkabeszüntetés követ.

A petíció aláírásával álljunk a sztrájkolók közé! Jelezzük a döntéshozóknak, hogy elég volt: itt az ideje megállítani azt a rombolást, ami az elmúlt években jellemezte az oktatást!

A bérek a garantált bérminimum szintjén egyensúlyoznak, a feltételek egyre tragikusabbak – a kormány már szinte csak gyermekmegőrző helyekként tekint az állami oktatásra. Az ágazatban dolgozók többségének napi megélhetési és lakhatási gondjai vannak.

A nyomorúságos fizetések mellett az állam a túlórákat sem hajlandó kifizetni. A pályára nincsenek új belépők: a tragikus feltételek elriasztják a fiatalokat attól, hogy ezt a hivatást válasszák. Eljutottunk oda, hogy ma már képesítés nélkülieket toboroznak tanítani az állami iskolák!

Ha nem sikerül megállítanunk az ámokfutást, saját gyermekeinket fosztjuk meg az esélytől: a jövőbeli boldolgulás, a tudás által kibontakozó, teljes élet lehetőségétől! Ha nem állunk a sztrájkolók mellé, azt írjuk alá, hogy a jövőben az egyszeri állampolgárnak csak súlyos tízmilliókért lesz elérhető olyan oktatás, amivel a gyermekünk lehetőséghez juthat!

Szülők, pedagógusok, diákok, oktatásban dolgozók! Magyar állampolgárok! Oktatásban érdekeltek!

Ne hagyjuk! Írjuk alá a petíciót!”

– áll a fehívásban.

A petíció aláírható az aHang felületén, >>IDE KATTINTVA<<.

Valódi Hírek