A lengyel ellenzéki lap főszerkesztője sejti, mire készülnek Orbánék az európai szélsőjobbos vezérekkel

Van tippje.

Véleménycikket írt az ellenzéki elkötelezettségű lengyel lap, a Gazeta Wyborcza főszerkesztője a készülő jobboldali-nacionalista európai összefogásról. Adam Michnik úgy véli, a lengyel Jog és Igazságosság kormánypárt vezetője, Jarosław Kaczyński azért fog össze Orbán Viktorral, Matteo Salvinivel és Marine Le Pennel, mértékadó szélsőjobbos vezetőkkel,

hogy meggyengítsék az Európai Uniót.

A főszerkesztő szerint az új euroszkeptikus jobboldali tömb célja, hogy véget vessenek a kozmopoliták, a liberálisok és az LMBTQ-közösség vélt uralmának. A szerző szerint ez az elhatározás sokkal nagyobb sikerrel kecsegtetett akkor, amikor még Donald Trump volt az elnök.

Michnik úgy látja, Kaczyński állandóan káoszt akar előidézni Európában, ezzel azonban ellensége, Vlagyimir Putyin malmára hajtja a vizet. Ennek ellenére azonban mindketten demokráciaellenes államban gondolkodnak, amelybe a melegek, a menekültek, az elváltak és a drogosok nem férnek bele.

A lengyel pártelnök — akinek a hatalma valójában nagyobb, mint a miniszterelnöknek — nem tudja, mit kezdjen pontosan az Európai Unióval, a lényeg, hogy továbbra is folyamatosan érkezzenek a pénzügyi források, és „dőljön a pénz„. Bár a kilépés nem szerepel a tervei között, a főszerkesztő szerint az intézkedései mégis odavezetnek.

A cikk legérdekesebb állítása, miszerint

Kaczyński folyamatosan

belpolitikai okokból gerjesztenek konfliktusokat az Unióval, hogy utána az ország megmentőjeként tetszeleghessenek.

Az effajta viselkedéssel azonban a lengyel államot teljesen elszigeteli Michnik szerint.

Az igazságügyi minisztérium vezetőjének, Zbigniew Ziobrónak a módszereit a bolsevik uralmi rendszerekéhez hasonlítja, mivel szerint a hatóságokat a teljes engedelmességre próbálja rávenni. A szerző a legnagyobb gondnak azt látja, hogy az ország egyik, leginkább keleti fele bedől a populista-nacionalista lózungoknak, amiben az egyház is segít.

Michnik azt állítja, a lengyel rendszert csak teljes összefogással lehet legyőzni, és

a magyar ellenzéki tömörülést nevezte erre legjobb példaként.

Mivel a lengyel ellenzék polarizált, a legéletszerűbbnek két ellenzéki tömb létrejöttét tartja, amit szövetségre lépve kormányképesnek tart a szerző. Vezetőjük a korábbi lengyel miniszterelnök, az Európai Tanács volt elnöke, Donald Tusk lehet.

(Népszava/Spiegel/Gazeta Wyborcza)

Valódi Hírek