Nincs vége: Einstandolná az állam Bige László műtrágyagyárát

Mindent bevetnek, hogy Bigét kicsinálják.

Bige László „műtrágyakirállyal” kapcsolatban a legutóbbi hír az volt, hogy cége nem fizette ki a rá szabott bírságot, és keresetet nyújtott be a GVH döntése ellen.

Ismeretes, hogy a milliárdosra az utóbbi időben rászállt a kormány: a koholt vádak szerint Bige László és társai összesen kétmilliárd forinttal károsították meg a műtrágyakirály saját cégét, miközben a nagyvállalkozó több mint hétszázmillió forint vesztegetési pénzt kapott.

Bige László korábban a Partizánnak adott interjújában képtelenségnek nevezte a vádakat, és elmondta: Orbánék a Csányi Sándor OTP-vezérrel fennálló régi konfliktusa miatt akarják őt kicsinálni.

Októberben a Gazdasági Versenyhivatal összesen 14,1 milliárd forint bírságot szabott ki Bigére és a kartellel maggyanúsított cégekre, amelynek kifizetési határideje 30 nap volt, ám a rá szabott összeget Bige nem fizette ki.

Bige cége, a Nitrogénművek Zrt. most közleményt adott ki a magyarországi műtrágyaellátásról és -gyártásról.

Az ügy előzménye, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint a gazdálkodók elvárják, hogy a magyar műtrágyák az országban maradjanak.

„Ha a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa, Bige László úr így folytatja (műtrágyaexporttal és áremeléssel), akkor

komolyabb állami beavatkozásra lehet szükség”

— ismertette álláspontját az Agrárkamara.

A Nitrogénművek Zrt. pénteken azt közölte: a társaság már jóval korábban, szeptember végén jelezte aggodalmát a piaci instabilitás és a felmerülő kockázati tényezők miatt, megkeresve az Agrárminisztériumot és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát. Ennek ellenére a céget, mint egyedüli nitrogénalapú műtrágyagyártót és jelentős forgalmazót,

semmilyen egyeztetésre nem hívták meg.

Hozzátették: a Nitrogénművek Zrt. egész évben maximális kapacitással üzemelteti a gyárat. Hangsúlyozták továbbá a közleményben, hogy a társaság folyamatosan kínál műtrágyát a magyar gazdálkodóknak, közép-európai piaci árszinten.

Bármilyen kiviteli tilalom súlyosan sértené az uniós jogot, különösen az Európai Unió működéséről szóló szerződés (EUMSz) 35. cikkét.

Kiviteli tilalom az EUMSz 36. cikkére és az Európai Unió Bíróságának (EUB) kapcsolódó ítélkezési gyakorlatára hivatkozva nem indokolható – hangsúlyozta a cég a közleményben.

„A Nitrogénművek Zrt. biztosítja minden ügyfelét és partnerét, hogy a cég eleget tesz vállalásainak, és mindent megtesz a hazai és külföldi piac kiszolgálásáért”

— írták. Kiemelték, hogy a műtrágya ára az utóbbi időben nagyon megdrágult, és a földgáz áremelkedésének „köszönhető”.

 

Valódi Hírek