Bekövetkezett, amitől sokan tartottak: Brutális ára lett Orbán bosszújának

Beindult a mélyrepülés.

Az agrárágazat pénzügyileg elképesztően rossz állapotban van, a gazdák 6-7 millió tonna gabonát nem tudnak eladni, ezért nincs bevételük, a magas kamatok miatt pedig hitelt sem tudnak felvenni a túléléshez – mondta Raskó György agrárközgazdász a 24.hu-nak.

Az Agrárközgazdasági Intézet kimutatása szerint 2021-ben még 1,1 millió tonna műtrágyát értékesítettek közvetlenül mezőgazdasági termelőknek, 2023-ban ugyanabban az időszakban 561 ezer tonnát. Ez is mutatja

a gazdák katasztrófális pénzügyi helyzetét.

A cikk összefoglalta Bige László küzdelmét a kormánnyal. A pétfürdői Nitrogénművek az ország fő műtrágya-értékesítője, de Orbánék olyan

különadót tettek a vállalat nyakába, amely teljesen tönkreteheti azt.

Emiatt pár hete már úgy is tűnt, hogy bezár a műtrágyagyár, de végül Bige cáfolta a hírt, és azt ígérte, harcolni fog a magyar és európai bírósági fórumokon is az igazságtalanul kivetett szén-dioxid-kvóta ellen. Tavasszal 6 milliárd forintos különadóval, júliusban pedig egy 12-14 milliárd forintos sarccal szembesült a vállalat.

Mint ismert, 2022-ben Bige kiállt az ellenzék mellett, valamint pénzügyileg is támogatta Márki-Zay Péter kampányát. A Fidesz – az agrárvállalkozó véleménye szerint – bosszúból akarja tönkretenni a Nitrogénműveket, hogy azt áron alul megkaparinthassa egy kormányközeli oligarcha.

Ugyanakkor ha a Bige Holding kiesne a magyar műtrágyapiacról,

drágább importra szorulna az egyébként is pénzügyi válsággal küzdő magyar agrárszektor.

Valódi Hírek