Bige László megüzente: „Sok eszköz van a kezemben, és ha kell, akkor fogom is használni” (+videó)

A magyar műtrágya-milliárdos szerint Orbánék szicíliai módszerekkel próbálják kinyírni őt, de – mint mondja – „ezt nem fogom hálátlanul így hagyni, ennek meglesznek a következményei”.

Exkluzív interjút készített Bige László milliárdossal a Partizán nevű Youtube-csatornán Gulyás Márton.

A magyar műtrágyakirály 2018 óta gyakori szereplője az újságcikkeknek: Bigét különféle bűntényekkel gyanúsítják, a hatóságok tavaly decemberben őrizetbe is vették, azóta házi őrizetben tartózkodik, emiatt a Partizán interjúja is Bige otthonában készült.

Bige tagadja, hogy törvénytelenségeket követett volna el, az ő álláspontja szerint arról van szó, hogy Csányi Sándor OTP-vezérrel fennálló régi konfliktusa miatt akarják kicsinálni, és az állami szervek a NER-rel jó kapcsolatban álló Csányi érdekében vegzálják őt.

Bige Lászlóról néhány hete azt is megírtuk: házi őrizetéből megrendelt egy nagy mintás közvélemény-kutatást, amelynek eredményeit megosztotta az ellenzéki pártokkal.

A kutatás nemcsak a pártok, politikusok népszerűségére és a kormánnyal való elégedettségre tér ki, de felvázolja Magyarország problématérképét is, és kijelöli, melyek azok a témák, amelyek a legjobban érdeklik az egyes szavazói csoportokat.

Bige erről azt állította, nem egyeztetett erről a pártokkal, magának csináltatta a kutatást, nem akar beszállni a politikába, bár szerinte „mindenki rá fogja fogni” ezt.

Bige a vele kapcsolatban zajló eljárásokat úgy foglalta össze: két ember feljelentette magát, majd vádalkut kötött a rendőrséggel, és azt mondták, hogy abból a pénzből, amivel megkárosították a magyar államot, Bigének osztottak vissza, de nem kaptak cserébe semmit.

Ugyanakkor szerinte az különös, hogy egy 2010-es eseményre hivatkoznak az emberek, akik a rendőrséghez fordultak, vagyis 10 évet gondolkodtak az önfeljelentésen. Bige László magabiztosan nyilatkozott az ügyekről, mint mondta: egyáltalán nem tart tőle, hogy nem tudja majd bizonyítani az ártatlanságát.

Az interjúban a hazai sportfinanszírozás is szóba került, ezen a ponton Bige László elárulta, hogy 2010 után egy ideig ő maga is

évente több százmillió forinttal támogatta a Fradit

– nem elköteleződésből, hanem üzletet kötött a hatalommal, hogy ezért cserébe egy számára kellemetlen adónemet eltörölnek.

Ez a gázbehozatalt sarcoló adó – amit még Kóka János gazdasági minisztersége idején vetettek ki – a gázimportőrök közül egyedül Bige cégcsoportját sújtotta igazán, gyakorlatilag személyre szóló adónemnek érezte, ezért lobbizott az eltörlés mellett.

Állítása szerint a Ferencváros szponzorálásával néhány évre sikerült is megváltani ezt, de aztán később visszahozták, ráadásul még nagyobb kulccsal, azóta nem is fizet a Fradinak.

Szóba került Bigének a Csányi Sándorhoz fűződő viszonya is. Határozottan cáfolta azt a pletykát, hogy a 90-es években Csányi Sándor strómanja lett volna.

A közte és Csányi közötti 2008-as kenyértörésről elmondta, hogy az OTP elkezdte egyesével felmondani a Bige-cégek hiteleit. Ez a lépés rendkívül nehéz helyzetbe hozta a cégeket, és ezután Bige már nem akart többé beszélni Csányival.

A két üzletember harcának egy frissebb fejezetéről, a KITE agrárintegrátorért folytatott harcról is szó volt az interjúban, Bige szerint politikai közbenjárás miatt nem tudta végül megvenni a céget, de tulajdonképpen hosszú távon már nem is bánja.

Bige László azt állítja, 2010 után egyszer kért Orbán Viktortól személyes találkozót (2018-ban, az ellene zajló eljárások kezdete után), de a miniszterelnök nem adott időpontot. Ez szerinte nem normális, hiszen még a környező országok miniszterelnökei is leülnek vele ebédelni, ha kéri, de mint mondja, ezek szerint

„Orbán Viktor már döntött” az ő kérdésében.

Arra a kérdésre, hogy jogállami szempontból melyik lenne a riasztóbb, ha kiderülne, hogy Orbán rendelte ezt a „megsemmisítő hadjáratot” ellene, vagy ha egy találkozás során Orbán megígérné, hogy minden el lesz sikálva, Bige csak annyit mondott:

„A választ tudom, de nem mondom meg.”

A milliárdos azt állítja, kétszer történt olyan, hogy megüzenték neki, hogy ha elmegy Magyarországról, szabad elvonulást kap. Ő erre azt válaszolta, hogy Romániából már egyszer elment, de innen nem fog elmenni.

A milliárdos összességében úgy gondolja, hogy azért zajlik cégei ellen és ellene ez a sok eljárás, mert szívesen megszereznék a tulajdonát, de túl sokat ér, ezért nem szeretnék piaci áron megvenni, inkább tönkreteszik és aztán elveszik – ezzel próbálkoznak most szerinte, de nem fog sikerülni.

Az állítja, hogy erre készült már tizenkét-három éve, tudta, hogy valamikor be fog következni, így figyelt rá, hogy ne tudjanak mit felhozni ellene.

A mostani, ellene zajló nyomozásokat

szicíliai módszereknek

tartja ugyanúgy, mint amikor az OTP hirtelen kivonta az összes hitelét a cégbirodalmából, sőt ez a mostani szerinte még rosszabb, mert valakinek az érdekében „csatasorba állt a teljes állami apparátus”.

Arról beszélt, hogy akit ez igazából megvisel, az a családja.

„Ezt nem fogom hálátlanul így hagyni, ennek meglesznek a következményei” – mondta.

Az interjú végén a nemrég készített közvéleménykutatás, illetve Bige esetleges ellenzéki szerepvállalása is szóba került. A műtrágyakirály azt mondta, ő alapvetően mindig politikafüggetlen volt, de „ha mindenáron át akarnak állítani egy oldalra, megtehetik”.

Ugyanakkor azoknak, akik úgy vélik, ő lehet majd a következő Simicska Lajos, az ellenzék finanszírozója, azt üzente: olyan dolgokat soha nem csinálna, mint Simicska Lajos, akivel egy lapon emlegetik.

„Ő egy pártpénztáros volt, seftelt az adófizetők pénzével, olyan mélységekbe ereszkedett le, ahova én még csak be sem nézek”.

Ugyanakkor azt is leszögezte, elég sok eszköz van a kezében, és ha nagyon kell, akkor fogja használni. Bige itt a vagyonára és információkra, dokumentumokra is gondolt, de mint mondta, alapvetően azért nem ez lenne a szándéka.

Végül szóba került Mészáros Lőrinc is, akiről annyit mondott Bige László: őt legfeljebb csak sajnálni tudja, mert véleménye szerint „ő lesz ennek az első áldozata”.

Videó:

.

(telex.hu / Partizán)

Valódi Hírek