Videóval: Vadaiék Pintér Sándort és a TEK igazgatóját kérdezték a Pegasus-botrányról, érdekes válaszokat kaptak

Záporoztak a keresztkérdések a belügyminiszterre.

Megvolt a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság ülése a Pegasus-ügy kapcsán, amely után Vadai Ágnes sajtótájékoztatót tartott.

Vadai elmondta: Pintér Sándor belügyminisztert és a Terrorelhárítási Központ igazgatóját hallgatták meg az ügyben, noha utóbbi nem beszélt túl sokat.

A bizottsági ülés anyagát 2050-ig titkosították.

Vadai elmondása szerint az egészen biztosan kiderült az ülésen, hogy a kormánypárti képviselők szerint az ellenzék érdeklődése a Pegasus-botrány részletei iránt egyenlő a hazaárulással, mert szerintük aláássa a titkosszolgálatok iránti bizalmat.

Pintér Sándor ugyanakkor sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta, hogy a listán szereplő személyeket valóban megfigyelte-e a kormány a kémszoftverrel.

A beszerzéssel kapcsolatos szerződéseket a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság csak akkor tekintheti meg, ha a Nemzetbiztonsági Bizottságtól (ahol kormánypárti többség van) megkapják erre az engedélyt.

Ugyanakkor Vadai Ágnes szerint Pintér válasza nagyjából azt jelentette: foglalkozástól függetlenül

bárkit megfigyelhetnek ma Magyarországon,

akit gyanúsnak gondolnak.

Személyre vonatkozó információt csak akkor fognak kiadni, ha a Nemzetbiztonsági Bizottság létrehoz egy tényfeltáró bizottságot.

A DK politikusa Varga Judit tevékenységére is rákérdezett az ügyben, hiszen törvény mondja ki, hogy a titkosszolgálati megfigyelésre vagy bíró, vagy az igazságügyi miniszter adhat engedélyt.

Varga Judit azt mondta, hogy a minisztériumban ennek a felelőse a parlamenti államtitkár, de Vadai rávilágított, hogy ez nincs így, ezt a feladatot az igazságügyi miniszter nem adhatja át tartósan. Amennyiben mégis ez történt, úgy Varga nem törvényesen járt el.

Vadai Ágnes elmondta: a szerződések ügyében a Nemzetbiztonsági Bizottsághoz fordul.

A videót a sajtótájékoztatóról itt tudod megnézni:

 

Valódi Hírek