Most érkezett: Elbukott Orbánék kamunépszavazásának egyik kérdése a Kúrián

A TASZ mind az öt népszavazási kérdést megtámadta, most egyet kaszált el a Kúria.

A Kúria az emberi méltóság védelme mellett kiállva megtagadta a kormány egyik népszavazási kérdésének hitelesítését – közölte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szervezet a Facebook-oldalán péntek délután.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Orbán Viktor július 21-én jelentette be, hogy országos népszavazást tartanak a Fidesz által gyermekvédelminek nevezett, valójában homofób törvényről. A kormány a népszavazási kezdeményezése során összesen öt kérdést tervezett népszavazásra bocsátani. Ezen kérdéséket július 30-án hitelesítette a a Nemzeti Választási Bizottság.

Ezek mindegyikét megtámadta a TASZ a Kúrián, amely elsőként arról a kérdésről döntött, ami így szól:

„Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek a nemátalakító kezelések?”

A Nemzeti Választási Bizottság határozatát megváltoztatva a Kúria úgy döntött, hogy

ez a kérdés nem hitelesíthető, mert a népszavazás nem irányulhat az Alaptörvény megváltoztatására

márpedig bárhogyan válaszol egy érvényes népszavazáson a többség erre a kérdésre, mindenképp az Alaptörvény módosítása válna szükségessé – írja közleményében a TASZ.

A Kúria emellett azt is kimondta, hogy nem lehet általánosan elvonni a kiskorúak jogát bizonyos kezelések igénybevételére, mert ezzel alapvető jogaik gyakorlásától fosztanák meg őket.

A gyermekeknek is joguk van az önrendelkezéshez és a testi integritásukhoz, a kezelés igénybe vételéről szóló döntés meghozatalának általános – az életkortól és döntési képességtől független – tiltása pedig az önrendelkezési jog lényegét vonná el.

A TASZ azt írja, hogy a kormány népszavazási kérdésének hitelesítését épp az Alaptörvény legutóbbi, kilencedik módosítása lehetetleníti el: ha az igenek kerülnének többségbe, az Alaptörvényben deklarált „születési nem szerinti önazonosságot” sértené a népszavazás eredménye.

A másik négy népszavazási kérdésről a TASZ még várja a Kúria döntését. Ezek a következők:

  • Támogatja-e Ön, hogy a köznevelési intézményekben a szülő hozzájárulása nélkül sze*uális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket kezdeményezzenek?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára fejlődésüket befolyásoló sze*uális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

 

Valódi Hírek