Orbán bukott haverja szerint őt akarja megbízni kormányalakítással a cseh államfő, akit az intenzíven ápolnak

Ezért aztán reagálni sem tud a kijelentésre.

Milos Zeman cseh államfő vasárnap azt mondta Andrej Babisnak, hogy őt kívánja megbízni a kormányalakítási tárgyalásokkal — legalábbis ezt közölte Andrej Babis miniszterelnök kedden Prágában újságírókkal.

Babis, akinek jelenleg kormányzó mozgalma, az ANO

vereséget szenvedett a hétvégi csehországi képviselőházi választásokon,

ugyanakkor azt is elmondta: számol azzal, hogy az ANO-nak ellenzékbe kell vonulnia.

„Vasárnap, amikor találkoztam az elnökkel, arról beszélt, hogy a megfelelő időben megszólít. Ezt ismételten elmondta, azzal, hogy rajtam múlik, elfogadom-e vagy sem”

— nyilatkozta Andrej Babis. Másfelől leszögezte: ki kell várni, hogy valóban megkapja-e a kormányalakítási tárgyalásokra szóló megbízatást.

„A mandátumok alapján mi (ANO) nyertük a választásokat, s ha az elnök úr engem bíz meg, közlöm álláspontomat”

— tette hozzá Babis. Megjegyezte, hogy ő és mozgalma konstruktívan kíván eljárni, és nem céljuk a demokratikus folyamatok fékezése.

A képviselőházi választásokat a hárompárti jobboldali Spolu koalíció (ODS, KDU-CSL, TOP 09) nyerte, amelynek 71 mandátuma lesz a 200 tagú parlamenti alsóházban.

Az ANO mandátumainak száma 72, ami alapvetően annak a következménye, hogy a külföldön leadott szavazatokért járó egy mandátumot az idén az Ústí régió kapta, ahol az ANO győzött, így a mozgalom mandátumainak száma 72-re nőtt. A leadott szavazatok alapján azonban a Spolu győzött nem egészen egy százalékkal, mintegy 36 ezer vokssal.

A Spolu már a választások előtt megállapodott a másik jobboldali, kétpárti Kalózok-Polgármesterek (PirStan) koalícióval az együttműködésről, s a választások után erről azonnal emlékeztetőt is aláírtak. A harmadik helyen végzett kétpárti koalíció 37 mandátumot szerzett, így a két jobboldali koalíciónak együttesen 108 mandátuma, tehát világos többsége van a képviselőházban.

Babis újságíróknak kérdésre válaszolva beismerte: mint a legerősebb képviselőházi párt elnöke megszólította a Spolu vezető erejét képező Polgári Demokratikus Pártot (37 mandátuma van) az esetleges kormányzati együttműködésre, ajánlata azonban

elutasításra talált.

Miután a Spolu és a PirStan bejelentette igényét a képviselőház elnöki tisztségére, Babis szerint az ANO igénye e poszt iránt is okafogyottá vált.

A kormányalakítási tárgyalásokban kulcsszerepet játszó Milos Zeman államfő vasárnap óta — amikor is Babiš-sal tárgyalt) a prágai Központi Katonai Kórházban van, ahol

az intenzív osztályon ápolják.

Betegségének pontos diagnózisát nem hozták nyilvánosságra, de a kórház szóvivője szerint az államfő állapota stabil.

A 77 éves államfőnek konkrétan 30 nappal a választások után, amennyiben addig senki nem óvja meg az eredményt, kell konkrétan megbízatást adnia valakinek a kormányalakításra. Egyelőre nem világos, mennyi ideig lesz az államfő a kórházban. Jirí Ovcácek elnöki szóvivő szerint erről az orvosok döntenek megfelelő időben.

(via mti)

Kapcsolódó cikkünk:

https://nyugatifeny.hu/2021/10/10/belebukott-az-offshore-botranyba-orban-viktor-cseh-kollegaja-elvesztette-a-valasztast

Valódi Hírek