Belebukott az offshore-botrányba Orbán Viktor cseh kollégája: Elvesztette a választást

Ennek ellenére nem zárja ki, hogy ő alakíthat kormányt.

A jobboldali hárompárti Spolu (Együtt) koalíció nyerte Csehországban a szombaton délután zárult képviselőházi választást.

A szavazatok 99,9 százalékát összegző Cseh Statisztikai Hivatal szerint a Spolu megkapta a szavazatok 27,75 százalékát.

A második helyen az eddig kormányzó centrista ANO végzett 27,17 százalékkal, míg a harmadik hely a szintén jobboldali kétpárti Polgármesterek-Kalózok koalícióé lett 15,57 százalékkal.

Negyedikként bejutott a parlamentbe a Közvetlen Demokrácia Pártja (SPD) 9,58 százalékkal.

A hatályos szabályok szerint a kétpárti koalíciónak nyolc, a hárompártinak pedig 11 százalékot kellett szereznie a parlamentbe való bejutáshoz.

A nem egészen százszázalékos adatfeldolgozás alapján a 200 tagú alsóházban a Spolu koalíciónak 71, a Polgármesterek-Kalózok koalíciónak pedig 37 mandátuma lesz, ami többséget jelent. Az ANO mozgalom mandátumainak száma 72, az SPD-nek pedig 20 képviselője lesz a testületben. Bár az ANO országosan kevesebb szavazatot kapott, mint a Spolu, de a hatályos szabályok szerint a 14 regionális választási körzet adatainak összegzése alapján egy mandátummal több illeti meg.

A választási részvétel a 65,5 százalék volt, magasabb mint négy éve.

A két jobboldali koalíció már bejelentette, hogy közösen akar kormányozni. Kormányfőjelöltjük Petr Fiala, a polgári demokraták elnöke.

Milos Zeman államfő már korábban bejelentette, hogy az első kormányalaktási megbízatást

a választások győztesének adja.

A cseh alkotmány azonban pontosan nem szabályozza, kinek kell kormányfői megbízatást adjon az elnök.

Az államfő a választás eredményét nem kommentálta. Szóvivője bejelentette; hogy Zeman vasárnap délben Lányban fogadja Andrej Babiš kormányfőt.

Mint ismert, Babiš a közelmúltban bukott le ugyanabban az offshore-botrányban, amelyben több, Rogán Antalhoz és Mészáros Lőrinchez köthető magyar üzletember is érintett.

Andrej Babiš beismerte mozgalma választási vereségét, gratulált a Spolu koalíciónak a győzelemhez, de nem zárta ki, hogy az államfőtől

mégis ő kap kormányalakítási megbízatást.

Babis az ANO választási eredményét „nagyszerűnek” minősítette, mert szerinte az öt pártból álló ellenzéknek egyetlen programja a „Babis-ellenesség”. Babis szerint kormányának nincs miért szégyenkeznie, mert nagyon jó eredményeket ért el.

„Ha az elnök engem bíz meg kormányalakítással, akkor a Spolu koalíciót fogom elsőként megszólítani együttműködés céljából”

— jelentette ki Babis kérdésre válaszolva, egyúttal ismételten kizárta, hogy a kormányalakítási tárgyalásokba bevonja a Kalózpártot.

Valódi Hírek