Kiderült: A Párbeszéd sem áll be a jobboldali jelölt mögé, Barabás Richárd Dobrev Klárát támogatja

Márki-Zaynak azt sem hiszi el, amit kérdez.

Dobrev Klárát támogatta szavazatával az előválasztás második fordulójában Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője, Újbuda alpolgármestere.

Döntését Facebookon közzétett bejegyzésében indokolta.

Mint ismert, pénteken szétrobbant a Karácsony-koalíció, miután a főpolgármesteri címet két éve elnyerő, ám azzal sem megelégedő, annál is többre vágyó politikus belebukott az ellenzéki előválasztás második fordulója előtti alkudozásokba és a Dobrev Klára elleni szervezkedésbe.

Karácsony Gergely a lemondása után a jobboldali Márki-Zay Péter támogatására szólította fel a híveit, ám a Karácsonyt jelölő pártok sorban teszik világossá, hogy nem tartanak Karácsonnyal a jobboldalra.

Előbb az LMP, majd az MSZP is közleményt adott ki arról, hogy nem állnak be Márki-Zay mögé a második forduló előtt, ehelyett azt a jelöltek támogatják majd, akit az emberek az előválasztáson kiválasztanak.

Kisvártatva több MSZP-s politikus, többek közt Hiller István és Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter is világossá tette, hogy Dobrev Klárát támogatják az előválasztáson, mivel az egyetlen baloldali jelöltet tartják alkalmasnak nem csak arra, hogy legyőzze Orbán Viktort, hanem a kormányzásra is.

Most tehát kiderült, hogy az MSZP és az LMP után a Párbeszéd sem követi Karácsony instrukcióit, és nem állnak be a jobboldali jelölt mögé.

Barabás posztját változtatás nélkül idézzük:

Jó reggelt! Én már le is adtam a szavazatom a Móricz Zsigmond Körtéren és

Dobrev Klárat támogattam

az előválasztás második fordulójában.

Márki-Zay Péter az elmúlt héten számomra a totális megbízhatatlanságát bizonyította. Az új miniszterelnöknek sebeket kell begyógyítania, nem újabbakat feltépnie.

Egyesítenie, nem szétszakítania. Kétlem, hogy Péter akár a koalíciós kormány felállításáig el tudna jutni ezzel a habitusával. Született marketinges, de a miniszterelnökséghez

a politikai celebségnél több kell.

Ha celebeket választanánk, amúgy is Ceglédi Zoltánra szavaznék.

Tökéletesen megértem, ha markáns zöld-szocdem jelölt hiányában sokan most otthon akartok maradni. Szerintem ez koherens álláspont és nagyon tudom tisztelni. Ám szerintem, mivel az előválasztás végén nekünk is hinni kell majd a végeredményben, vállalnunk érdemes a választás felelősségét.

Nagyon sok vitám van a Demokratikus Koalícióval elvi és gyakorlati szinten is, és ez így is van rendjén. Ezért vagyok én Párbeszédes, ők pedig nem. Egyetértünk viszont abban, hogy stabil és kiszámítható koalíciós kormányzatra van szükség Orbán Viktor leváltása után.

Ehhez pedig olyan miniszterelnök kell, aki ismeri és érti a politikai diskurzusokat európai és hazai szinten is. Olyan, aki nem sértődik meg, ha egy-egy javaslatára majd nemet mondanak a partnerek, de mindig készen áll konstruktív megoldások megtalálására is.

Ezt a felkészültséget és nyitottságot én most Klárában látom.

Ezért szavaztam rá, bár eredetileg jobban szerettem volna megküzdeni vele. Sok elvárásom van az irányában, különösen fenntarthatósági kérdésekkel kapcsolatban.

Úgy vélem, vele ezek megbeszélhetők.

Péternek pedig sajnos mára azt sem hiszem el, amit kérdez.

Végezetül: biztos vagyok benne, hogy Klára és Gyurcsány Ferenc elég sok dolgot megbeszélnek egymással. Miért ne tennék? De azt is gondolom, hogy Klára szuverén egyén, aki önmaga is érzi és átlátja annak a pozíciónak a felelősségét, amire vállalkozik.

Küzdelmes hét áll előttünk, de a végcél egyértelmű: együtt le fogjuk váltani Orbán Viktor rendszerét, hogy egy igazságosabb és zöldebb Magyarországot teremtsünk. Én ezért fogok dolgozni.

Dobrev Klára kisvártatva Facebook-oldalán köszönte meg a támogatást:

„Köszönöm Barabás Richárdnak, a Párbeszéd szóvivőjének a támogatást! Ahogy Ricsi írja stabil és kiszámítható koalíciós kormányzatra van szükség. Össze fogjuk tartani ezt a csapatot.”

Valódi Hírek