Offshore-botrány: Belebukhat a cannes-i kastélyvásárlásba Orbán Viktor cseh kollégája

Szereti a luxust, ez lehet a veszte.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Direkt36 adott hírt vasárnap a Pandora-iratok néven kiszivárgott adatok magyar vonatkozásairól.

A Direkt36 összeállítása egy világszintű tényfeltáró együttműködés International Consortium of Investigative Journalists által kerülhetett napvilágra, amelynek a magyar tényfeltáró portál is partnere. Pandora-iratok néven 14 offshore-cégkezelés profilú cég adatai szivárogtak ki, a lap a magyar érintettségeket közölte.

Ezek alapján Rogán Antal és Mészáros Lőrinc belső köréből többen is érintettek az kiszivárgott iratok szerint.

Napvilágra kerültek azonban Orbán Viktor cseh kollégájának, Andrej Babišnak offshore-érdekeltségei is.

Babiš vasárnap azt írt a Twitterre:

„Soha nem tettem semmi törvényelleneset vagy rosszat, de ez nem akadályozza őket abban, hogy megint megpróbáljanak befeketetíteni és ezzel befolyásolni a cseh parlamenti választást”.

Az iratok szerint azonban a cseh kormányfő még 2009-ben alapított egy offshore céget a Brit-Virgin-szigeteken, amelybe 22 millió dollárt (akkori árfolyamon 4,6 milliárd forintot) tett. Ebből az összegből egy másik cég Franciaországban vásárolt ingatlanokat, köztük például

a Cannes melletti Bigaud-kastélyt.

Az Azonnali hétfőn az Investigacze.cz nyomán azt írta, hogy emiatt zárhatták ki bizonyos neves európai lapok újságíróit Orbán Viktor és Andrej Babiš közös sajtótájékoztatójáról a múlt héten (az esetről >>ITT<< írtunk).

Nem akarták ugyanis, hogy Babiš az offshore-ügyről kérdezzék. A cseh kormányfőnek egyébként az Azonnali által hivatkozott cseh lap és a BBC is megpróbált kérdéseket feltenni ezzel kapcsolatban, de nem kaptak érdemi választ, sőt,

a BBC embereit még lökdösték is a biztonságiak.

A lap emlékeztet, hogy Babiš Csehország egyik leggazdagabb embere, vagyon 2,7 milliárd euró, azaz 965 milliárd forint körül van.

Hozzáteszik, hogy a cseh kormányfő pont az „offshorozás elleni harc” éllovasaként nyerte meg a választásokat.

A kastélyvásárlás más szempontból is problémás, hiszen a cégbe fektetett összeg előbb kölcsönként vándorolt át egy cégláncon, a kastélyt pedig az „utolsó láncszem” vásárolta meg.

Emlékeztetnek arra is, hogy Csehországban október 8-án és 9-én tartják a parlamenti választást, Babišnak így még

lehet problémája ebből a botrányból.

 

Valódi Hírek