Megkérdezték, miért teljesen üres a milliárdos EU-támogatásból felhúzott fogászati kutatóintézet — Elképesztően arrogáns válasz érkezett

Magyarország, 2021.

Mi is beszámoltunk róla, hogy Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő csütörtökön a Facebook-oldalán írt arról, több mint egymilliárd forintos EU-támogatást költhettek egy kihasználatlanul álló komplexumra Kecskeméten.

Hadházy tájékoztatása szerint a Bátorfi Fogászathoz köthető céghálózat 2015-ben 1,2 milliárd forintos EU-támogatást kapott egy háromemeletes, úgynevezett fogászati turizmust kutató és fejlesztő intézet irodaházára, amely azóta is kihasználatlanul áll.

A képviselő állítása szerint ugyanis a kutatóintézet „töküres, egy árva lélek nem kutat semmit benne és semmi nyomát nem találtam annak, hogy valaha is kutatott volna”.

Hadházy bejegyzése után a Blikk újságírója, a Pegasus kémszoftverrel is megfigyelt Csikász Brigitta ellátogatott a kecskeméti Izsáki úton található kutatóközponthoz. Cikkében azt írja,

„Nos, tényleg teljesen üres, mármint senki nincs ott, egy lélek sem található az egyébként szép, modern épületben, melyek portálüvegein betekintve néhány orvosi eszköz látható az asztalokon, polcokon”.

Mint írja, így a helyszínen győződtek meg arról, hogy az 1,2 milliárd forintos uniós támogatás felhasználásával épült fogászati kutatóközpontban habár néhány berendezést valóban fel lehet, de annak, hogy ott dolgoznának és kutatnának semmi jele nincs.

Holott a Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztő-, Kutató- és Tudástranszfer Központ Szolgáltató Kft. honlapján is azt állítja, a milliárdos támogatást arra kapták, hogy „egy magas színvonalú, komplex laboratóriummal, szemináriumi helyiségekkel, konferencia teremmel és kísérleti kezelőkkel rendelkező, fogászati oktató- és kutatóközpontot” működtessenek.

Az Opten Kft. nyilvántartása szerint egyébként a kétfős társaság 2019-ben még 15,8 millió forintos adózott eredményt ért el 50 millió forintos árbevétel mellett, 2020-ra vonatkozóan pedig nincsenek nyilvános adataik.

A lap ezt követően megkereste a Kutatóközpontot, amelytől többek között azt szerették volna megtudni, korábban mire használták az épületet, mi történt a tervezett fogászati turisztikai fejlesztésekkel, az irodaház kinek a tulajdonában van, illetve arra is rákérdeztek, hogy az épület EU-s támogatásból épült-e fel, és ha igen, milyen számú projekt keretében.

A Blikk kérdéseire a Kutatóközpont ügyvezető igazgatója válaszolt, aki azt írta:

„Tekintettel arra, hogy a tegnapi megkeresésének alapjául szolgáló illetve kapcsolódó poszt a mai napon, kb. 1 órával ezelőtt jelent meg, nem kell semmilyen szoftveres segítséget igénybe vegyek ahhoz, hogy a spontán – Ön által megadott – mai, 9 órás „válaszadási határidő” és a mai, hadházi hamishírszolgálat 9:10-es garantált és Ön által hivatkozott megjelenése között, Soros és tsai nélkül is, de kirajzolódjanak a valós tények.

Mivel nem kívánunk az Ön által felkínált reklámfelület lehetőségével élni, így a fentiek miatti és a lentiek alapján ún. „független” és „következetesen sajtóetikai normák kimaxolása mellett bemutatott” munkáját sem tudjuk érdemben támogatni.”

A szerkesztőség a levél tartalmát visszautasította, és újra feltették a kérdéseiket, de azokra egyelőre nem érkezett válasz.

(Blikk nyomán)

Valódi Hírek