Sunyin titkolják Orbánék, mire ment el 517 milliárd a járvány alatt — A Parlament előtt sem tudnak vele elszámolni

Ebben már benne van a 300 milliárdos lélegeztetőgép-biznisz is.

Nem tudni, mire költött tavaly a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) 517 milliárd forintot, a tárca 113 oldalas költségvetési beszámolójából ez nem derül ki — írta szerdán a Népszava.

A lap felhívja a figyelmet, hogy ez azért is furcsa, mert tavaly 300 milliárd forint értékben vásárolt a KKM 20 ezer darab, sok esetben használhatatlan lélegeztetőgépet. Ennek a magyar személyzet csupán a tizedét lett volna képes kezelni a legrosszabb forgatókönyv szerint is.

Azóta Szijjártó Péter rendszeresen ajándékozgat a gépekből kisebb-nagyobb mennyiséget különböző országoknak, de az is kiderült, hogy a cég, amelyik a beszerzés egyik legnagyobb nyertese volt, végelszámolás alá került még szeptember elején.

A Fourcardinal Kft. egy év alatt 216-szorosára növelte árbevételét, miután a Külügyminisztérium az egyik legnagyobb összegű szerződést kötötte velük a járvány első hulláma idején.

A Népszava rámutat: a kormány most nyújtotta be a 2020-es költségvetés elszámolását a parlamentnek, ebben a külügy költéseit 113 oldalon részletezik, a lélegeztetőgép-ügy azonban valamilyen rejtélyes okból

kimaradt az elszámolásból.

Az anyag annyit említ, hogy az operatív törzs „feladatszabása alapján” a külképviseletek 559,2 milliárd forint pluszforrást kaptak orvosi eszközök beszerzésre. Ebből 517,55 milliárdot ki is fizettek, de hogy kinek, milyen számlák alapján és mire, az már nem derül ki a dokumentumból.

A Népszava felhívja a figyelmet, hogy ez azért is furcsa, mert pár oldallal odébb más témában pár millió forintos tételekről is elszámolnak, mivel ezt az államháztartási törvény szerint így kell.

A lélegeztetőgépek beszerzése több ponton is gyanús, bizonyos kérdések tisztázás érdekében a Transparency Internatinal bírósághoz fordul, mivel a KKM a civil szervezetnek adatigénylésére sem adta ki a beszerzésekkel kapcsolatos iratokat.

Legutóbb pedig Tompos Márton, a Momentum politikusa nyújtott be adatigénylést három minisztériumhoz — a Miniszterelnökséghez, az Emberi Erőforrások Minisztériumához és a Külügyminisztériumhoz — azzal a maláj milliárdossal kapcsolatban, aki a magyar lélegeztetőgép-bizniszben is érintett volt.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy Tompos a Facebook-oldalán közzétett videóban beszélt arról, hogy Vinod Sekhar maláj milliárdos érdekeltségébe tartozó GR Technologies nevű cégen keresztül érkezett Magyarországra az a 6258 kínai lélegeztetőgép,

amelyeket a kormány 178 milliárd forintért vásárolt meg.

Az ugyanakkor nem derült ki, hogy Sekhar pontosan mennyit keresett az üzleten.

 

Valódi Hírek