Csúnyán lyukra futott a fideszes elit: Hiába lobbiztak, a lakosság megakadályozta a bányanyitást

Erre biztosan nem számítottak.

A Pest Megyei Kormányhivatal elutasította a Precíziós Agrokémia Zrt. délegyházi bányanyitási engedélykérelmét. A cég idén nyáron kezdeményezte a hatósági engedélyezési eljárást. A bánya a lakóházaktól néhány 10 méterre helyezkedett volna el 25 hektáron, és évi 200 ezer köbméter, homokot, valamint kavicsot termeltek volna ki a területen.

A Mészáros Lőrinc érdekeltségeibe tartozó Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. is nyilatkozott az engedélykérelemben, amelyben azt írták, hogy a budapesti atlétikai stadion építése során használt anyagokat a tereprendezés során kívánják felhasználni.

Délegyháza polgármestere úgy nyilatkozott,

nagy erők” mozdultak meg a település érdekeit képviselőkkel szemben,

így nem hittek abban, hogy meg tudják akadályozni a beruházást. Ennek ellenére azonban a helyiek nem adták fel, és több tucatnyian jelentkeztek be ügyfélként az engedélyezési eljárásba, és az önkormányzat is állást foglalt.

A Pest Megyei Kormányhivatal ennek következtében meghosszabbította az ügyintézési határidőt, és bekérte a szakhatóságok véleményét is. Szeptember 20-án váratlan állásfoglalás érkezett: a hatóság

kimondta, hogy a termőföld és környezete védelméért, közegészségügyi okok miatt nem adnak engedélyt a bányanyitásra.

Az állásfoglalásban kifejtették, hogy a kitermelés miatt nőne a szállópor-koncentráció, a helyi kutak pedig elapadhatnak, ami a környék tanyáit tönkretenné. Azt is leírták, hogy a környéken található földterületek az átlagosnál jobb minőségűek, és emiatt is meg kell akadályozni a bányanyitást.

Kiemelendő tény, hogy a hatóság szerint a korábban prezentált adatok nem egyeznek a kérelmező által benyújtottakkal. A dokumentumban az szerepel, hogy a bányászati tevékenység során keletkező tavat „szennyezetlen inert anyaggal” töltik fel, ennek ellenére a vizsgálatok ezzel ellentétes eredményre jutottak.

A jelentés szerint az építkezési helyszínt 2-5 méter mélységben heterogén építési törmelék, helyenként pedig salakos, mérgező nehézfémeket tartalmazó feltöltés borítja.

A legfelső rétegekben a szennyezés a határérték 200-szorosát is meghaladja.

Délegyházán tehát nem valósul meg bánya, azonban Kiskunlacházán még megnyílhat egy másik, ugyanis a Kvarchomok Kft. bányanyitási terveit a kormány kiemelt jelentőségű beruházásnak minősítette. A beruházás elkaszálásához ott is hasonló erejű tiltakozásra van szükség.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek