Kiderült: Tiborcz István volt üzlettársa 43 milliárd forintért épít sportakadémiát a Velencei-tónál

Miközben a tó rekonstruálására „nincs pénz”.

Nettó 43 milliárd 415 millió forintért építheti fel a biatorbágyi West Hungária Bau Kft. (WHB) a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémiát a Velencei-tónál – írta meg az Átlátszó az uniós közbeszerzési értesítő alapján.

A nyílt eljárásra eredetileg három ajánlat érkezett be: a veszprémi VEMÉV-SZER Építő- és Szerelőipari Kft., amely 43,8 milliárdos ajánlatot nyújtott be, illetve a Laterex Építő Zrt., amely érvénytelenül pályázott.

A tendert így a WHB nyerte, amelynek

többségi tulajdonosa az a Paár Attila, aki korábban kivásárolta a miniszterelnök vejét, Tiborcz Istvánt az Eliosból.

Paár a Forbes listája szerint az ország 41. leggazdagabb embere a maga 35,7 milliárdos vagyonával.

Az Átlátszó cikke szerint a Velencei-tónál épülő sportakadémia 19 ezer négyzetméter nettó alapterületű, kétemeletes főépületében lesz többek között

  • 50 méteres versenymedence,
  • 15 méteres tanmedence,
  • wellness részleg,
  • multifunkciós tornacsarnok, kézi-, kosár-, és röplabda pályával
  • illetve cross-fit és konditerem és fallabda pálya is.

A kültéren pedig helyet kap egy street workout pálya, strandkézilabda pálya, 400 méteres rekortán futópálya, 20×40 méteres műfüves labdarúgó pálya, két darab teniszpálya (fűthető mobil sátorral). Továbbá egy háromszintes kollégium 66 szobával.

Emellett a pince és a földszintes, 8 ezer négyzetméteres kajak-kenu épület fedett tesztpályaként és mérési központként, valamint kajak-kenu és evezős hajótárolóként funkcionál majd – írja az Átlátszó.

A sportközpont eredetileg a Hajógyári-szigeten épült volna meg, a mobilgáttal együtt. 2020 őszén azonban kiderült, hogy mégsem épül meg a mobilgát, mivel sem a főváros, sem a helyi önkormányzat nem akart a védmű miatt több mint ezer fát kivágni.

A sportközpont így végül Sukoró külterületén valósul meg.

Az Átlátszó megjegyzi, miközben a beruházás több mint 40 milliárd forintba kerül, a Velencei-tó vizének pótlására, rekonstruálására és az ökoszisztéma helyreállítására a kormány szerint nincs pénz.

Paár cége egyébként egy másik közbeszerzésen is sikeresen indult. Szintén hétfőn derült ki az is, hogy Mészáros Lőrinc cégével közösen építhet fel egy portát 3,4 milliárd forintért Paks II.-höz.

Erről bővebben itt:

Hogy mi van? Mészáros Lőrinc beszállt Paks II-be, milliárdos megbízást kapott

(Átlátszó nyomán)

Valódi Hírek