Lépett az Európai Bizottság: Elindult a magyar kormány elleni uniós jogállamisági vizsgálat

Komoly forrásoktól eshet el az ország, ha bebizonyosodik a gyanú.

Az Európai Bizottság elindította a vizsgálatot, amelynek eredményeként

uniós támogatásokat vonhatnak meg Magyarországtól a pedofiltörvény melegellenes passzusai miatt.

A hatóság azt vizsgálja, hogy a jogállamisági rendelet hatálya alá esik-e az új magyar szabályozás, valamint azt is, hogy a szabályozás nem ellentétes-e az uniós források odaítélésének rendszerével.

Ezekről Nicolas Schmit szociális és foglalkoztatási politikáért felelős biztos értesítette az Európai Parlament zöldpárti képviselőinek egy részét. A politikusok júniusban, a melegellenessé tett pedofiltörvény elfogadásakor fordultak az EB-hez, hogy megtudják, a magyar szabályozás sérti-e az EU Alapjogi Chartáját.

A Zöldek szerint az Unió szabályai világosan meghatározzák a megkülönböztetés tilalmát, amelyhez hozzátartozik a sz*xuális irányultság alapján történő különbözettétel is. Nicolas Schmit levelében leírta,

az európai uniós testület szerint a magyar szabályok több ponton is sértik az uniós szabályokat,

emiatt pedig július közepén kötelezettségszegési eljárást indítottak az országgal szemben.

Az EU-s forrásokból nem lehet olyan beruházásokat megvalósítani, amelyek során sérülnek az emberi jogok, azaz például a meleg közösségek jogai. „Amennyiben a Bizottság – egy program végrehajtását megelőzően vagy a végrehajtása során – úgy ítéli meg, hogy a Chartával összefüggő engedélyezési feltételek nem teljesülnek, a kapcsolódó kiadások nem téríthetők meg” — írta a biztos.

A Bizottság azt is vizsgálja, sérti-e az Európai Unió pénzügyi érdekeit. Ha kiderül, hogy igen, az a jogállamisági eljárás megindításához vezethet, amelynek végén komoly források kerülnének veszélybe.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek