Nincs joguk védettségi igazolványt kérni a színházaknak a nézőktől a NAIH vezetője szerint

Az Örkény Színház a nézők biztonsága érdekében kötötte volna védettségihez az előadások látogatását.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) szerint az Örkény Színháznak és más színházaknak sincs joguk ahhoz, hogy csak a védettségi igazolvánnyal rendelkező nézőket engedjenek be az előadásaikra – tudta meg a Klubrádió Péterfi Attilától, a NAIH vezetőjétől.

Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója múlt héten jelentette be, hogy nézőik és dolgozóik biztonsága érdekében az előadásaik látogatását a kötelezően előírtnál szigorúbb feltételhez köti.

Meggyőződésünk, hogy ez szolgálja legjobban mindannyiunk védelmét, így az oltatlanokét is, akik különösen kitettek egy esetleges fertőzésnek”

– indokolta döntését az Örkény, hozzátéve, a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők jegyeit visszaváltják.

Péterfalvi a Klubrádió kérdésére azonban azt írta, a színház többek között azért sem kérhet védettségi igazolványt, mert

a koronavírus elleni védettség tényére vonatkozó adat egészségügyi adat, amelynek kezelése főszabály szerint tilos.

Egészségügyi adatot pedig csak az érinett önkéntes és kifejezett hozzájárulásával lehet kezelni akkor, ha az adatkezelést uniós, illetve nemzeti, kötelező erejű jogi előírás egyébként nem teszi kötelezővé.

A NAIH szerint viszont az, hogy a színház előírja a védettség tényének kötelező igazolását, kizárja a hozzájárulás önkéntességét. Illetve jelenleg nincs is olyan jogszabály, amely alapján a színház kötelezhetné a nézőit a védettségi igazolvány felmutatására.

Péterfalvi azt javasolta az Örkénynek, ha szeretné, forduljon a jogalkotóhoz szükséges jogszabály-módosítás érdekében.

(Klubrádió nyomán)

Valódi Hírek