Itt a WHO felszólítása: Függesszék fel a harmadik adag oltás beadását 2022-ig

El akarják kerülni, hogy kialakuljon a kétsávos világjárvány.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) moratóriumot kér a harmadik oltások széles körű terjesztésére az év végéig – közölte szerdán Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

A WHO először augusztusban kérte azt, hogy a vakcinák igazságos elosztása érdekében azok az országok, amelyek már a harmadik oltás beadásánál tartanak, legalább két hónapra függesszék fel a vakcinációt.

Gebrejeszusz szerdán elmondta, a helyzet az elmúlt hetekben keveset változott, sőt az emlékeztető oltásokat egyre több ország kezdte el beadni. A WHO ezért attól tart, hogy a vakcinák egyenlőtlen megosztása kétsávos világjárványhoz vezet – írja a Forbes.

„Emiatt a WHO azt kéri, hogy függesszék fel a harmadik oltások beadását 2022-ig. Egyelőre nem szeretnénk, ha egészséges emberek esetében széles körben alkalmaznák az emlékeztető oltásokat”

– jelentette ki Gebrejeszusz.

A WHO-főigazgató arra is felhívta a figyelmet, kutatások szerint a harmadik dózist elsősorban az immunhiányos embereknek javasolják, az első két adag ugyanis a legtöbb esetben elég védelmet nyújt ahhoz, hogy a fertőzés súlyosabb lefolyása vagy a tragikus kimenetel elkerülhető legyen.

Gebrejeszusz elmondta, a gazdag országok által ígért

egymilliárd oltóanyagnak mindössze 15 százalékát adták át a COVAX-programon keresztül a szegényebb országoknak.

A világszerte eddig beadott ötmilliárd oltásnak pedig a 80 százalékát a gazdagabb országokban adták be.

„Nem további ígéreteket, hanem vakcinákat szeretnénk” – hangsúlyozta a főigazgató.

(Forbes/hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek