Az augusztus 20-i giccsparádé áráról érdeklődött az ellenzék, pofátlan választ kaptak Rogánéktól

Nem árulják el, mennyibe került többek között a guruló Szent István szobor.

„Az augusztus 20-i állami ünnepségen döbbenetes képsoroknak lehettünk szemtanúi. Minden jó érzésű magyar ember hitetlenséggel és felháborodással fogadta, hogy legnagyobb nemzeti ünnepünkön olyan gigantikus felépítmények születtek, amelyek néhány óra leforgása alatt „dodzsemes Szent István”, „Gurulmadár” és „Pride-Csodaszarvas” elnevezéssel vésődtek be a köztudatba”

– írta a Rogán Antalnak címzett írásbeli választ igénylő kérdésében Bencsik János független országgyűlési képviselő.

Bencsik hozzátette, felfoghatatlannak tartja, hogy „egy magát nemzetinek tartó kormány hogy adhat teret a jóízlést és nemzeti identitást ilyen mélyen sértő alkotásoknak”.

A Jobbikból kivált politikus ezért azt szerette volna megtudni a Rogán vezette Miniszterelnöki Kabinetirodától:

  • a kormány mennyit költött azokra a „műalkotásokra”, amelyek az augusztus 20-i állami
    rendezvényen végigvonultak az Andrássy úton?
  • illetve mely cégek vagy magánszemélyek kaptak megbízást a kormánytól ezek kivitelezésére?

Bencsik kérdésére Rogán helyett Dömötör Csaba válaszolt. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára azt közölte, hogy a Szent István Nap rendezvénysorozat lebonyolításával kapcsolatos feladatokat a Magyar Turisztikai Ügynökség kizárólagos tulajdonában álló, szakirányú feladatokat ellátó gazdasági társaságával megkötött szerződések alapján az Antenna Hungária Zrt. végezte.

Dömötör válaszában csatolta az Antenna Hungária két megállapodását is, amelyekből viszont

semmi nem derül ki arra vonatkozóan, hogy mennyibe kerültek az Andrássy úton felvonultatott szobrok.

Az egyik, Dömötör által csatolt 2019-ben kötött 30 milliárd forint értékű keretszerződés, amit az MTÜ a 2020-ra tervezett, de csak idén megtartott Szent István napi ünnepség szervezéséről állapodott meg az Antenna Hungáriával.

A másik pedig az 1,3 milliárd forintos szerződés az augusztus 20-án este látott tűzijátékra vonatkozik.

Azt feltehetően Dömötör is tudta, hogy az általa küldött dokumentumok nem tájékoztatnak a szobrok áráról, válaszában ugyanis hozzátette, „ezek a keretösszegek a beadványában említett felvonuláson túl számos más program költségeit is tartalmazzák”.

Budapest, 2021. augusztus 20.
Szent Istvánt ábrázoló installáció az államalapító Szent István Király ünnepén tartott felvonuláson a budapesti Andrássy úton 2021. augusztus 20-án.
MTI/Czeglédi Zsolt

Ugyanakkor nem csak a Miniszterelnöki Kabinetiroda az, aki nem árulja el a felvonultatott szobrok árát. Korábban a felvonulásért felelős a TulipánTündér Film & Event Productions Kft. vezetője, Illés Gabriella ugyanis arról beszélt, hogy két évvel ezelőtt kaptak felkérést az államalapítás ünnepére időzített felvonulás megszervezésére.

A 24.hu-nak adott interjújában Illés az állammal kötött szerződésre hivatkozva nem mondta el, hogy mennyibe kerültek az óriási mobilszobrok és a vonulás további látványelemei.

A 2018-ban alapított produkciós cég egyébként a működése első két évében nulla forintos árbevétellel működött, tavaly 18,4 millió forintos árbevételt ért el, és mindegyik évben veszteségesen működött.

A Szent István Napokra keresztelt monstre állami rendezvénysorozatra nettó 5,5 és 7,9 milliárd forint közötti összeget költött el idén a kormány.

Elképesztő rongyrázás: Kiderült, mennyi pénzt ver el a kormány minden idők legnagyobb és legdrágább nemzeti ünnepére

(Magyar Narancs nyomán)

Valódi Hírek