Elképesztő rongyrázás: Kiderült, mennyi pénzt ver el a kormány minden idők legnagyobb és legdrágább nemzeti ünnepére

Lesz itt minden, mi szem-szájnak ingere.

Habár elsőre úgy tűnhet, hogy a kormány a járvány miatt tavaly elmaradt nemzeti ünnepet szeretné bepótolni, már 2020-ra is országos dínom-dánomot terveztek, azt hivatalosan csak áttolták 2021-re. A Szent István Napokra keresztelt monstre állami rendezvénysorozatra

nettó 5,5 és 7,9 milliárd forint közötti összeget költ el idén a kormány

– írja a hvg.hu csütörtök reggel.

Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár már augusztus elején bejelentette, hogy a valaha volt legnagyobb szabású ünnepre készülnek, augusztus 19-22. között,

3,5 napon keresztül 17 rendezvényhelyszínen több száz program lesz.

A programokat rendező Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) ugyanis a „mindent felülmúló” programsorozattól reméli a turizmus felélénkülését, illetve a kormány szándéka az is, hogy „emelkedett hangulatot” teremtsenek Magyarország születésnapján.

Ehhez az ország kenyere és tortája mellett Szent István Napi sörrel is hozzá járulnak (ami egyébként csapolt borsodi) korsónként 350 forintért.

A szokásos programok, így a zászlófelvonás, honvédségi légiparádé, tisztavatás vagy éppen katonai bemutató mellett idén újdonságokat is bevezetnek, így például az Andrássy úton szerveznek egy óriási felvonulást.

A hivatalos kommunikáció szerint „a legnagyobb zenés showműsorok látványvilágát idéző, különleges felvonulás” az Oktogon és a Hősök tere között zajlik majd augusztus 20-án délelőtt: „monumentális, guruló díszletekkel, installációkkal és szobrokkal, valamint sztárfellépők részvételével megelevenedik Magyarország alapításának története”.

Augusztus 20-21-én pedig többek között Ákos, Demjén Ferenc, a Beatrice, és a Halott Pénz is koncertet ad (utóbbi kettő a Tabánban augusztus 19-22 között).

Augusztus 20-án este az ünnepi programokat

“Európa legnagyobb tűzijátékával” zárják. Az ígéretek szerint 40 ezer rakétát lőnek fel, nyolcszor annyit, mint 2019-ben.

Tóth Ferenc, az ünnepi tűzijátékot lebonyolító NUVU Kft. ügyvezető igazgatója korábban elmondta, az idei ünnepi tűzijátékot 21 órakor kezdik el fellőni a Duna vízfelületéről. Érdekességként pedig kiemelte, hogy minden felvonáshoz tartozik majd egy-egy meghatározó szín: a “vér és harc” például piros, a “magyarnak lenni” trikolor színekkel jelenik majd meg.

A mintegy félórás (34 perces) tűzijáték további vizuális és hangeffektekkel is kiegészül majd.

A hvg cikke szerint a Turisztikai Marketingkommunikációs Ügynökség Zrt. az Antenna Hungariával kötött szerződést az ünnepségsorozat tűzijáték nélküli részére.

A 6 milliárd 575 millió forintos keretösszeg 70 százalékát vagyis nettó 4 milliárd 602 millió forintot a megrendelő mindenképp köteles kifizetni.

A tűzijátékot, vagy hivatalos nevén a „Tűz és fények játékát” szintén az Antenna Hungária szervezi, a teljes keretösszeg 1,3 milliárd forint, ebből minimum 910 millió forintot el kell költeni.

Azaz összesen nettó 5,5 és 7,9 milliárd forint között lesz a teljes ünnepség végösszege.

Ez egyben azt is jelenti, hogy soha nem volt még olyan augusztus 20-i ünnep Magyarországon, amire ennyi közpénz ment volna el.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek