Most derült ki: Visszaélések miatt több országban blokkolja a Pegasus-kémszoftvert az NSO

Egyelőre nem derült ki, hogy pontosan mely országokban függesztették fel a szoftver használatát.

Több ország esetében ideiglenesen blokkolja a hozzáférést a Pegasus nevű kémprogramhoz a nem rendeltetésszerű használat miatt az izraeli kibercég, az NSO. Több kormányzati partnerrel kapcsolatban pedig még folynak a vizsgálatok – mondta az izraeli cég egyik, neve elhallgatását kérő munkatársa az NPR amerikai közszolgálati rádiónak.

Az ugyanakkor egyelőre nem derült ki, hogy pontosan mely országokban függesztették fel a szoftver használatát, ezen információk közzétételét ugyanis tiltják az izraeli jogszabályok. Az NSO munkatársa mindössze annyit közölt,

néhány megrendelőjük esetében vizsgálatot indítottak, közülük pedig többnél fel is függesztették a szoftver használatát.

A munkatárs elmondta, az NSO-nál végzett belső vizsgálatok során ellenőrizték azt, hogy a nyilvánosságra került telefonszámokat valóban lehallgatták-e a Pegasussal. Állítása szerint ugyanakkor a sajtóban megnevezett személyek közül szinte senkinél nem találtak kapcsolatot a kémprogrammal.

A forrás példaként említette Emmanuel Macron francia elnök, illetve a meggyilkolt szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi menyasszonyának telefonját, elmondása szerint azonban egyiket sem figyelték meg a kémszoftverrel.

Az NSO közlése szerint a szoftvert 40 országban 60 megrendelő használja, mindannyian titkosszolgálatok, hatóságok vagy bűnmegelőzéssel foglalkozó állami szervezetek.

A Washington Post értesülései szerint a kibercég az Egyesült Arab Emirségek, Dubai és Mexikó esetében függeszthette fel a szoftver használatát. A cég azonban erről nem közöl információkat, így azt sem tudni, mely államok számára vált elérhetetlenné most a szolgáltatás.

Mindeközben a védelmi minisztérium közölte, hogy múlt héten vizsgálatot indítottak az NSO ellen, az izraeli hatóságok ugyanis kilátogattak a cég herzliyai központjához. Az NPR azt írja, forrásuk szerint a cég munkatársai végig együttműködőek voltak és azt próbálták bebizonyítani az izraeli tisztviselőknek, hogy a médiában megnevezett emberek nem voltak a Pegasus célszemélyei között.

A Direkt36 legfrissebb, hétfőn megjelent cikkében hozta nyilvánosságra, hogy több mint hét hónapon keresztül, 2019 áprilisa és novembere között figyelték meg a Pegasus kémszoftverrel Magyarország egyik legtapasztaltabb bűnügyi újságíróját, a korrupciós ügyeket is feltáró Csikász Brigittát.

Megfigyelése idején Csikász az Átlátszó újságírójaként olyan európai uniós támogatásokkal való visszaélésekről is írt, ahol az EU csalás elleni hivatala, az OLAF hiába jelezte sorozatosan a problémákat a magyar hatóságoknak, azok mégsem jártak az ügyek végére.

Így cikkeiben többek között előkerültek a Rogán Antallal kapcsolatban álló személyek, illetve Orbán Viktor miniszterelnök fogorvosának érintettsége is.

Pintér Sándor belügyminiszter a július 18-án kirobbant kémbotránnyal kapcsolatban korábban mindössze annyit közölt, hogy a Belügyminisztérium eddig ismeretlen szervezet által – nemzetközileg gerjesztett botrányt feltételez.

Arra az újságírói kérdésre pedig, hogy kitudja-e jelenteni: az Alkotmányvédelmi Hivatal nem használt és nem vett kémszoftvert úgy válaszolt:

“Nekem ilyen kijelentésem sosem volt és most sem teszem meg”.

A Nemzetbiztonsági bizottság pénteki zárt ülésén pedig hiába volt jeleni, a Fidesz elintézte neki, hogy ne kelljen megszólalnia. A bizottság kormánypárti tagjai azonban nem voltak jelen, így az határozatképtelen volt. Emiatt aztán nem fogadhattak el napirendet, Pintérnek pedig nem kellett válaszolnia a kémbotránnyal kapcsolatos kényelmetlen kérdésekre.

Szijjártó Péter külügyminiszter ugyanakkor múlt héten lényegében beismerte, hogy Magyarország is vett a kémszoftverből.

Szijjártó Péter lényegében beismerte, hogy Magyarország is vett a Pegasus-szoftverből

(npr.com/hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek