Az Orbán-kormányig vezetnek a szálak az izraeli hírszerző cég kémbotrányában – súlyos dolgok derültek ki

Lejárató anyagokat készítettek a célpontokról.

A LinkedIn nevű közösségi oldalt felhasználva vett célba kormánykritikus magyar újságírókat és aktivistákat a Black Cube hírszerző cég – írta a Reuters.

A „célpontokról” lejárató videókat készítettek, amelyek – egészen „véletlenül” –

a Fidesz-média különböző kiadványainál kötöttek ki.

A közösségi platform egyik szakértője közölte: az izraeli székhelyű Black Cube hamis profilokat hozott létre, és fiktív álláshirdetéseket használva csalták tőrbe az áldozatokat.

„Ezt követően a célpontok némelyikével platformon kívüli videóbeszélgetésekre került sor, és az ezekből a beszélgetésekből készült klipeket egy magyarországi civil szervezetek lejáratására irányuló kampány részeként használták fel”

– mondta Mona Damian kutató egy virginiai konferencián.

Az izraeli hírszerzőcégnek tulajdonított művelet 2020-ban indult, azóta legalább 12 aktivistát és újságírót figyeltek meg, akik kormánykritikus tevékenységük miatt kerültek a látókörükbe. Az állásinterjúnak látszó beszélgetéseket a 2022-es országgyűlési választások előtt közölték a kormánymédiában, „persze” a felvételeket megvágva, manipulálva.

A LinkedIn közlése szerint a hamis profilokat már eltávolították, és a Black Cube-ot is kitessékelték a felhasználók közül. Ugyanakkor az még mindig nem derült ki, kinek a megbízásából hajtotta végre az akciót a cég. A Reuters kérdéseire a Black Cube nem válaszolt, de a magyar kormány sem adott tájékoztatást a történtekről, viszont

már többször is megakadályozták az ügyben történő nyomozást.

A céget korábban azzal vádolták, hogy beavatkozott a 2018-as magyarországi választásokba. Akkor a cég ügynökei titkos felvételeket készítettek a civil szervezetek vezetőiről, amely anyagokat szintén a Fidesz-média sajtótermékeiben jelentettek meg.

(reuters.com / magyarnarancs.hu nyomán)

Valódi Hírek