Deutsch Tamás a nácikhoz hasonlította Sebastian Vettelt, amiért szivárványos pólóban volt a Magyar Nagydíj előtt

Van lejjebb. Még mindig.

Sebastian Vettel, az Aston Martin négyszeres világbajnok pilótája szivárványmintás pólóban jelent meg a vasárnapi Forma-1-es Magyar Nagydíj előtt a Hungaroringen, ezzel is tiltakozva a magyar kormány melegellenes törvénye ellen.

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője az esetet a nácikhoz hasonlította a Facebook-oldalán megosztott bejegyzésében.

A világbajnok pilóta a csütörtöki sajtótájékoztatón már kínosnak nevezte a törvényt, mondván:

“Mindenkinek szabadon kéne megválasztania azt, mit szeretne kezdeni magával, éppen ez lenne az egész lényege.

Kínosnak tartom, hogy egy olyan ország, amelyik az Európai Unióban van, ilyen törvényt hoz.”

— mondta. Hozzátette, hogy rengeteg lehetőség lett volna a múltból tanulni, épp ezért nem érti, miért okoz problémát, hogy hagyjuk élni a többi embert úgy,

“ahogyan ők akarnak, azt szeretni, akiket ők akarnak, élni és élni hagyni”.

A német versenyző vasárnap szivárványmintás szájmaszkban és pólóban vett részt a versenyt megelőző ceremónián, így a magyar himnusz alatt is azt viselte. Emiatt a Nemzetközi Automobil szövetség (FIA) később megrovásban részesítette, holott Vettel a korábbi futamok alkalmával is viselt hasonló pólókat, ezzel is jelezve azt, hogy kiáll az egyenlőség és az elfogadás mellett.

Deutsch Tamásnak viszont Vettel kiállásáról a nácik jutottak eszébe. A vasárnap este közölt bejegyzésében, amelyben egy fotót is mellékelt az 1936-os olimpiáról, azt írta:

„A németek mindig is értettek ahhoz, hogyan kell az aktuális kordivatnak megfelelő píszí szimbólumokat megjeleníteni a sportban„.

Vettel egyébként a leintést követően a megróvásával kapcsolatban elmondta, a magyar kormánynak szeretett volna üzenni a szivárványos pólójával, szerinte ugyanis a kormányoknak az embereket védeniük kellene, és nem megnehezíteni az életüket.

„Azért nem vettem le a pólót a himnusz alatt, hogy ezzel is kifejezzem a támogatásomat azok számára, akik szenvednek. Vannak olyanok, akik úgy hoznak törvényeket, hogy a gyermekek védelme helyett inkább veszélyeztetik őket”

– mondta Vettel, hozzátéve, szomorúnak tartja azt, hogy az EU egyik tagországában szenvednek az emberek, és örül annak, hogy kiállásával is támogathatta őket.

Azzal kapcsolatban, hogy a szivárványos póló miatt akár ki is zárhatják a Magyar Nagydíjról, elmondta:

„Azt csinálnak, amit akarnak, nem érdekel. Én újra megtenném”

– mondta a négyszeres világbajnok pilóta, akit annak ellenére, hogy második helyen ért célba a Hungaroringen, valóban kizártak a futamról, mert versenyautójában a megengedettnél kevesebb üzemanyag maradt.

Az Aston Martin azonban fellebbezett az FIA ítélete ellen, így a kizárás egyelőre nem végleges.

Valódi Hírek