„Tíz éve a barátom, de üzleti ügyünk nem volt” — Megszólalt Rogán haverja, aki megvette a fél 168 Órát

Tagadja, hogy Rogánhoz a barátságon kívül bármi köze lenne.

Rogán Antal tíz éve a barátom, de soha nem volt közös üzleti ügyünk” — mondta Shabi Michaeli a Média1-nek adott exkluzív interjúban, ami kedden jelent meg.

A 168 Óra évekkel ezelőtt került gyanús körülmények között Fidesz-közelbe, lapigazgatója tavaly februárban már Orbán Viktorral pózolt a Facebook-on.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a napokban társtulajdonos lett a 168 Óra és az ELLE magazin kiadójában Shabi Michaeli izraeli-grúz kettős állampolgár.

Michaeli többek közt arról ismert, hogy 2017-ben az azóta megszűnt MikroCredit Zrt. nevű vállalkozásán keresztül gyorskölcsönökkel is foglalkozni kezdett. Neve ugyanakkor évekkel ezelőtt a kormányzati reklámokért felelős politikus, Rogán Antal barátjaként is előkerült a sajtóban.

Michaeli a lapnak azt mondta: nemrég döntött úgy, hogy társtulajdonos lesz Milkovics Pál mellett a Brit Médiában, mivel izgalmasnak tatja a területet, és szívesen adja hozzá a nevét.

Beszélt a párhuzamosan futó vállalkozásairól: érdekeltségei közé tatozik a Princess Pékség, van egy fogászatiimplantátum-gyártó vállalata, de ingatlanbefektetésekkel is foglalkozik.

Az interjúban az üzletember határozottan tagadta, hogy vállalkozásainak akár Habony Árpádhoz, akár Rogán Antalhoz bármilyen köze lenne.

Szalay Dániel emlékeztette Michaelit, hogy az Index 2016-os rejtett kamerás felvételén ő is látható volt Rogán Antal bizalmasával, Kertész Balázs ügyvéddel, illetve grúz politikusokkal és üzletemberekkel, de Habony Árpáddal is látták már bulizni.

Hogy a Kertésszel közös találkozón miről volt szó, arról Michaeli nem volt hajlandó nyilatkozni, arra felvetésre pedig, hogy a Direkt36 cikke szerint az üzletembernek köze lehetett Rogán letelepedési kötvényeihez, azt felelte,

ő semmilyen szinten nem volt érintett az ügyben.

Rogánhoz fűződő kapcsolatáról azt mondta:

„Ez egy magánemberi kapcsolat, soha semmilyen közös üzleti ügyünk nem volt”.

Beszélt még arról, hogyan jött az ötlet, hogy beszálljon Milkovics mellé a Brit Médiába. Elmondása szerint Milkovics Pállal a zsinagógában ismerkedett meg, Bodnár Dániel (a Milton Friedmann Egyetem elnöke, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség / EMIH vezetőségi tagja) mutatta be őket egymásnak, aki később felvetette, hogy Michaelinek be kellene szállnia a cégbe.

Michaeli azt állította, hogy a 168 Óra munkatársai jól fogadták a társulás hírét annak ellenére is, hogy Michaelit annyi cikk köti össze Rogán Antallal és Habony Árpáddal.

Mivel ez egy pénzügyi befektetés számára, ezért ha jó árat ajánlanak érte,

akár eladni is hajlandó,

noha a cél nem ez — mondta.

A kérdésre, hogy Rogán vagy Habony beleszólt-e a tranzakcióba, vagy konzultált-e velük azt megelőzően, Michaeli azt felelte:

„Habony Árpádot ismerem, de azt nem lehet mondani, hogy a barátom. Szerintem utoljára úgy két éve találkoztam vele. Rogán Antallal baráti kapcsolatom van, de mint bármelyik más vállalkozásom esetében, ebbe sem szól bele. Nem kérek tőle tanácsokat, magam hozom meg a döntéseket.”

Szerinte állami reklámok majd akkor jönnek a laphoz, ha olyan szinten lesznek, hogy akarjon náluk hirdetni az állam, ám az ilyen típusú reklámok nem az ő személyéhez kötődően fognak jönni.

Szalay Dániel kérdésére, hogy ha a most induló melegellenes kampánnyal megkeresné az állam a 168 Órát, akkor befogadnának ilyen típusú hirdetést, Michaeli azt mondta:

„Mi még nem láttunk olyan hirdetést, amiről ön beszél.

Általánosságban ugyanakkor nem hiszem, hogy nekünk állást kellene foglalnunk a hirdetésekben lévő politikai üzenetekről, ahogy más hirdető termékéről sem tesszük.”

Az üzletember leszögezte, hogy a lap tatalmába nem kíván beleszólni, még akkor sem, ha valamelyik munkatárs pont a Rogán-féle letelepedési kötvényekről írna.

Noha azt nem árulta el, hogy mekkora összeggel szállt be a kiadóba, hangsúlyozta, bízik benne, hogy ez hamarosan megtérül.

Felmerült persze a kérdés, hogy politikailag mire lehet számítani a lapnál ezek után: marad-e baloldali?

Michaeli szerint nem érdemes fantáziálni, ők objektív médiumot szeretnének. Hozzátette, hogy akár a kormánynak vagy Rogán Antalnak is kritikusai lesznek.

Ő maga középutasnak tartja magát,

ami a politikai állásfoglalását illeti.

A jövőről elmondta, hogy változatos portfóliót szeretne, amelyben a klasszikus tartalomgyártás mellett tévé és rádió is van, mivel a teljes médiaspektrumot le akarják fedni, méghozzá közéleti témában.

A kérdésre, hogy megmarad-e a 168 Óra, azt mondta:

„Minden olyan márkát megtartunk, amiről úgy hisszük, hogy Magyarországon már valamit jelent. A 168 óra ilyen. Van egy olvasói bázisa, és úgy kell működnünk, hogy ez a bázis tovább növekedjen”.

 

Valódi Hírek