Norvég külügyminiszter: Hónapról hónapra mélyül az aggodalom a magyarországi helyzet miatt

Søreide szerint Magyarországon a civil társadalom és az alapvető emberi jogok is egyre inkább sérülnek.

Beszámoltunk arról, július 22-én csütörtökön derült ki, hogy nem tudott megegyezni Norvégiával a magyar kormány, ezért inkább lemondott 77 milliárd forintnyi támogatásról, mert olyan civil szervezetek lettek volna a kisebb, civil támogatások magyar lebonyolítói, akiket nem akartak elfogadni.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón elmondta, a norvégokkal hónapokig tartó tárgyalások ellenére sem sikerült megállapodni arról, hogy a 4 milliárd forintnyi, civileknek szánt összeget mely szervezetek oszthatják szét.

Emiatt a maradék 73 milliárd –, amiről a Miniszterelnökség rendelkezhetett volna, amit többek között társadalmi felzárkóztatásra, egészségügyi, oktatási, közlekedési és helyi fejlesztésekre költhettek volna — is ugrott.

A norvég külügyminiszter, Ine Eriksen Søreide (képünkön) a péntek reggel kiadott közleményében arról írt, hogy a donor országok mind a 15 érintett tagországban elvárják, hogy a civil támogatások lebonyolítója

a kormánytól és az államtól független legyen.

“Magyarország elfogadta ezt a szempontot, ugyanakkor nem fogadta el a legjobbra minősített pályázatot”

— írta Søreide arról, hogy miért lettek eredménytelenek a tárgyalások.

A norvég külügyminiszter most a Politicónak árult el további részleteket arról, hogy Magyarország miért esett el a 77 milliárd forintos Norvég Alaptól.

„Ha a kormány nem tudja elfogadni azokat az alapelveket, amelyekben a tizennégy másik kedvezményezett országgal egyetértünk, akkor meg kell húznunk a határt”

– mondta a norvég külügyminiszter, hozzátéve, ugyanakkor elképzelhetetlennek tartották, hogy Magyarország megszegje a nagyon szigorú szabályozást.

Gulyás azon kijelentésére, hogy eza pénz járt volna Magyarországnak, Søreide elmondta, hogy a Norvég Alap -, amelynek 95 százalékát Norvégia állja, a másik két donorország, Lichtenstein és Izland mellett — felajánlása önkéntes.

Az ugyanakkor a norvég külügyminiszter szerint látható, hogy a magyar civil szervezetknek szükségük van a pénzre, mert jelenleg nagyon kevés bevételi forrásuk van.

„Szóval meg kell próbálnunk más utakat keresni arra, hogy támogassuk őket, még úgyis, hogy éppen Magyarországon jelenleg ez nagyon nehéz, mert egyre inkább fogy a levegő a civil társadalom körül”

– jelentette ki a norvég külügyminiszter.

Søreide beszélt arról is, Orbán politikája miatt érzett aggodalom a norvég kormányban is „hónapról hónapra mélyül”.

„Az elmúlt időszak történései egyre inkább aggasztanak” – mondta a miniszter, aki szerint Magyarországon a civiltársadalom és az alapvető emberi jogok is sérülnek, amelyre példaként a Fidesz melegellenes törvényét említette.

(Politico/HVG.hu nyomán)

Valódi Hírek