Kidobott 77 milliárdot az ablakon a kormány, mert nem tudtak megállapodni a Norvég Alappal

Sajnáltak 4 milliárdot a civilektől, ezét ugrott az egész összeg.

Nem tudott megegyezni Norvégiával a magyar kormány, ezért inkább lemondott 77 milliárd forintnyi támogatásról, mert olyan civil szervezetek lettek volna a kisebb, civil támogatások magyar lebonyolítói, akiket nem akartak elfogadni.

Ahogy arról beszámoltunk, a megegyezés határideje ma éjfélkor járt le.

A magyar kormány még tavaly december 21-én állapodott meg arról, hogy elindítják a Norvég Alap harmadik ciklusát. A norvég-magyar megállapodás értelmében ugyanakkor a kormánynak 7 hónapon belül ki kell választania az alap szétosztásáért felelős, úgynevezett lebonyolítót.

A Norvég Királysággal kötött megállapodás értelmében a Norvég és EGT Alapokból származó támogatás összegét, azaz 214,6 millió eurót (mintegy 77 milliárd forint) – amelyből csupán 4 milliárd forintot kaptak volna a civilek — csak ebben az esetben kapta volna meg Magyarország.

A megállapodás azonban nem jött létre, így Magyarország valószínűleg végleg elesett a 77 milliárd forinttól a civilek 4 milliárdja miatt.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón jelentette be, hogy

a norvégokkal nem sikerült megállapodni.

A norvég pénzek tehát ugyanúgy nem jönnek Magyarországra, mint 2014 után. A Norvég Alap az EU új tagállamainak és szegényebb országainak nyújt támogatást. Cserébe Norvégia és a többi donorország is részesülhet az uniós közös piac előnyeiből annak ellenére, hogy ők maguk nem tagjai az EU-nak.

A Telex felhívja a figyelmet, hogy ezeknek a támogatásoknak a nagyobbik része az adott ország minisztériumain keresztül érkezik, egy kisebb hányad, a néhány százalékos úgynevezett civil alap azonban nagyobb

helyi civil szervezeteken keresztül

jut el a többi támogatotthoz.

2014-ben ezt a kisebb részt támadta meg a kormány Lázár János vezényletével: akkor azzal vádolták az Ökotársat és az Autonómia Alapítványt, hogy pártközeli szervezeteket támogattak.

Bár a vizsgálatok mindent rendben találtak, a kormány mégsem hívta le a 2014-2021-re lehívható támogatásokat a konfliktus miatt.

A mostani helyzetben a norvégok számára valószínűleg fontos volt, hogy a kormánytól valóban független civilek kerüljenek helyzetbe, míg a magyar kormány számára kellemetlen lehetett volna, ha a korábban betámadott civil szervezetek lesznek a magyarországi lebonyolítók — írja a lap.

Gulyás Gergely bejelentése világossá tette, hogy nem sikerült megegyezni arról, kik oszthatják tovább a 4 milliárd forintot, ezért aztán a többi 73 milliárd is ugrott.

 

Valódi Hírek