Ilyen nincs: Orbánék vétója miatt szív több uniós tagállam is, sok pénz forog kockán

Magyarország is eleshet újabb forrásoktól.

Az Európai Gazdasági Térséget (EGT) alkotó EU27-ek, valamint Liechtenstein, Izland és Norvégia megint nem tudtak közös nyilatkozatot elfogadni a magyar kormány ellenállása miatt november 23-i ülésük után.

Ezen az ülésen egyeznek meg a felek arról, hogy Liechtenstein, Izland és Norvégia mennyi pénzt adjon az EU átlagos fejlettségi szintjétől elmaradó tagállamoknak.

Tehát itt dől el az is, mennyi pénz érkezik hazánkba a Norvég Alapból.

Ez most már a harmadik ilyen vétója volt a kormánynak, tavaly novemberben és idén júniusban szintén nem sikerült zárónyilatkozatot elfogadni.

Egy évvel ezelőtt azért nem egyezett meg a kormány, mert nem akarta elfogadni, hogy a pályázaton legtöbb pontszámot kapott Ökotárs Alapítvány kezelje a civileknek járó pénzeket, ami a teljes összeg 5 százalékát jelentette.

A Magyarországot képviselő diplomata közölte, csak akkor járul hozzá a közös nyilatkozathoz, ha az tartalmazza, hogy a norvégok megszegték az EU-val szemben vállalt pénzügyi kötelezettségeiket.

Magyarország azonban nem csak emiatt bukhatja ismét a pénzt, Liechtenstein, Izland és Norvégia képviselői ugyanis azon is gondolkodnak, hogy a pénzek odaítélését ezután a rendszerszintű korrupció megfékezését szolgáló intézkedésekhez kössék.

(via nepszava.hu)

Valódi Hírek