Jelentős támogatást kapna Magyarország a Norvég Alaptól, de Orbánék szabadságharca ennek is keresztbe tesz

Ezzel megint az egész országnak tesznek keresztbe.

Komoly feltételek mellett hétfőn új együttműködési megállapodást írt alá Magyarország és Norvégia az Európai Gazdasági Térség (EGT) országai és Norvég Alapok felhasználásáról.

A támogatási összeg

214,6 millió euró,

ezzel Magyarország a program harmadik legnagyobb kedvezményezettje. Az együttműködési megállapodások viszont hivatkoznak az EU költségvetési megállapodásába belefoglalt jogállamisági rendeletre, továbbá a kifizetések egyik alapja, hogy egy független alapkezelő döntsön a támogatásokról.

Magyarország tehát egy fillért sem kap addig, míg Orbán Viktorék fel nem függesztik a civil szervezetek ellen folyó háborút, és el nem fogadják

a Fidesztől független alapkezelő döntését a pénzek szétosztását illetően.

Ezzel kapcsolatban a vita Tryne Skymoen Norvégia budapesti nagykövete és Ágostházy Szabolcs Imre európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár közt még nem zárult le, pedig a most kiadott közlemény szerint az alap nem csupán a civil szervezeteknek biztosítana független pénzforrásokat, hanem

jelentős összegekkel támogatná

a klímavédelmi és energetikai kezdeményezéseket, az üzleti fejlesztéseket és innovációt, a helyi és regionális fejlesztéseket, valamint a roma lakosság társadalmi integrációját is.

A megállapodások az Alapok 2014-2021-es időszakának végrehajtására vonatkoznak, a projektek megvalósítási határidő pedig 2024 április vége.

Scroll down for English.👇

📣 Norvégia ma új együttműködési megállapodásokat írt alá Magyarországgal az EGT és Norvég…

Posted by Norwegian Embassy in Budapest on Monday, 21 December 2020

Frissítés: A megállapodás aláírásáról a norvégok után az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) is kiadott egy közleményt.

Azt írták: „Magyarország már a harmadik időszakban részesül e forrásból a támogató államok uniós piacon való eredményesebb részvételéért cserébe. A megállapodások aláírásával a mintegy 11 milliárd forint értékű nemzeti hozzájárulást is beleértve összesen több mint 86 milliárd forintnyi fejlesztési forrás igénybevételére nyílik lehetőség”.

Az ITM szerint a korábbi finanszírozási időszakokban megkezdett közös munka folytatása a társadalmi és gazdasági gyarapodást támogató további fejlesztések megvalósítását teheti lehetővé Magyarországon. A Magyarországnak járó források felhasználásában változatlanul hangsúlyos elemként jelennek meg az energia és az éghajlatváltozás terén tett erőfeszítések, de fontos az üzletfejlesztés és innováció támogatása, különös tekintettel a zöld innovációra.

A szaktárca szerint átfogó célkitűzés a leghátrányosabb helyzetű társadalmi csoportok, ezen belül a roma közösségek életkörülményeinek javítása.

„A megállapodások a felek szerint minden érintett megelégedésére alapozzák meg a hosszú távú együttműködés eredményes folytatását” – zárul a közlemény, amelyben nem esett szó a fennebb is említett konfliktosról.

Valódi Hírek