77 milliárd forint forog kockán, de Orbánék még nem döntöttek arról, ki osztja szét a Norvég Alapot

Holott ma éjfélkor lejár a határidő.

A magyar kormány tavaly december 21-én állapodott meg arról, hogy elindítják a Norvég Alap harmadik ciklusát. A norvég-magyar megállapodás értelmében ugyanakkor a kormánynak 7 hónapon belül ki kell választania az alap szétosztásáért felelős, úgynevezett lebonyolítót.

A Norvég Királysággal kötött megállapodás értelmében a Norvég és EGT Alapokból származó támogatás összegét, azaz 214,6 millió eurót (mintegy 77 milliárd forint) –, amelynek tíz százaléka megy a civileknek — csak ebben az esetben kapja meg Magyarország.

A megállapodás emellett tartalmazza azt is, hogy a civil szervezeteknek nyújtott támogatásokról egy független alapkezelőnek kell döntenie — ez szintén alapfeltétele annak, hogy kifizessék a pénzeket.

A december 21-én kapott héthónapos határidő azonban a legmegengedőbb esetben is szerda, azaz ma éjfélkor lejár.

Így ha addig nem születik döntés a lebonyolításban részt vevő civil szervezetről,

akkor ez a 77 milliárd forint a harmadik körben sem jöhet Magyarországra, a megállapodás alapfeltétele ugyanis nem teljesül.

A norvég kormány a 24.hu-val azt közölte, még a hét elején is zajlott a tárgyalás az Alappal kapcsolatban, az eredmény pedig csak a hét második felére várható.

A pályázatban a Magyar Hang korábbi cikke szerint a Vöröskereszt, az Ökotárs Alapítvány és az Autonómia Alapítvány párosa, valamint a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat is részt vett.

A lebonyolítói feladatokat korábban az Ökotárs végezte el, 2014-ben azonban a kormány szabálytalanságokkal és politikai motivációval vádolta őket, holott sem az ügyészség, sem a NAV nem talált semmiféle, a kormány által felhozott szabálytalanságot.

A 24.hu értesülései szerint a pályázók között emellett egy NER-közeli induló, illetve „egy nagy nemzetközi” szervezet is szerepel.

(24.hu/444.hu nyomán)

Valódi Hírek