„Megdöbbentő” vádakkal támadta be a kormánymédia a kémbotrányt kirobbantó Direkt36-ot

Úgy tudják, az újságírók újságírással provokáltak.

Szerda reggel közölt cikket a kormányközeli Magyar Nemzet a nemzetközi Pegasus kémbotrány magyarországi szálát kirobbantó Direkt36-ról, amelynek állításuk szerint a Soros Györgyhöz és a Nyílt Társadalom Alapítványhoz (OSF) köthető hátterét mutatják be a cikkben.

A Magyar Nemzet szerint az izraeli NSO kibercég Pegasus kémszoftverével lehallgatott újságírók, Panyi Szabolcs és Szabó András azzal támadhatók, hogy

  • emberekkel háttérbeszélgetéseket folytatott érzékeny politikai témákról,
  • bizalmas iratokat szereztek meg kormányközeli üzletekről, majd ezekről cikkeket írtak,
  • titkosított kommunikációt lehetővé tevő appokon chateltek egymással és a szerkesztőikkel,
  • illetve időnként külföldi, így többek között amerikai tanulmányutakon is részt vettek.

A Magyar Nemzet ezt az egyébként alapvető újságírói munkát állította be úgy, hogy Panyi és Szabó „hírszerzési gyakorlatot” folytat, ami a szerző szerint „valamiféle titkosszolgálati kapcsolatot feltételez”. Holott ezen tevékenységeikről az újságírók maguk számoltak be a Direkt36 cikkében.

Mint ismeretes, vasárnap robbant a médiabomba, miszerint évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust.

Az NSO szerdán megjelent közleményében azt állította, a kémszoftvert csak kormányoknak árulják.

Varga Judit igazságügyi miniszter pedig ugyan nem erősítette meg, de nem is tagadta, hogy bevetették a Pegasust. A Népszavának adott nyilatkozatában azt mondta, Magyarország a többi tisztességes államhoz hasonlóan „rendelkezik azokkal a technikai eszközökkel, amelyekkel el tudja látni a nemzetbiztonsági feladatait”.

(Magyar Nemzet/444.hu nyomán)

Valódi Hírek