Megszólalt az izraeli kémprogram tulajdonosa: Nagy bajban van a magyar kormány

Ebből már nem lehet kimászni.

Interjút adott Shalev Hulió, az izraeli NSO nevű vállalat alapító-vezérigazgatója. A Pegasus nevű kémszoftvert gyártó cég tulajdonosa szerint a cége nem felelős a program felhasználásáért.

Az általunk gyártott platform életmentő, terrortámadásokat előz meg” – közölte Hulió, a cég egyik alapítója és vezérigazgatója a kémprogram védelmére kelve az egyik izraeli kereskedelmi rádió kedd reggeli műsorának adott interjúban.

A tulajdonos elmondta, vállalata nem ismeri a szoftverrel lehallgatottak névsorát. Cégük megalakításakor

eldöntötték, hogy kizárólag kormányoknak árulják terméküket, magánszemélyeknek nem.

Sőt nem is minden kormánynak, mert vannak, amelyek nem méltók ilyen eszköz használatára — tette hozzá. „Az eltelt tizenegy évben 45 országnak adtuk el, viszont kilencven másik országtól megtagadtuk” — fejezte ki az üzletember.

„{N}ekünk vannak olyan mechanizmusaink, amelyek észlelik, ha egy kormány megvásárol egy rendszert, majd visszaél vele, újságírókat, emberi jogi aktivistákat, a rezsim ellenzőit követi” – fejtette ki Hulió. Említése szerint volt olyan, hogy egy kormánynak eladták a szoftvert, majd blokkolták a használatát, és abbahagyták velük az együttműködést. Elmondta, hogy mindezt egy átláthatósági jelentésben is közzétették.

Az üzletember állításával egyébként szöges ellentétben van az NSO nevű cég tegnapi nyilatkozata.

Abban azt írták, a cég nem fér hozzá a kémprogram által rögzített adatokhoz.

Hulió szerint az izraeli szabályozás a világon a legfejlettebb a kiberellenőrzés minden kérdésében. Azt is említette, hogy külön korlátozások vonatkoznak arra, ki hogyan árulhatja termékét és milyen korlátozásokat helyez el benne.

Eszközeink az elmúlt években terrorakciókat akadályoztak meg Európában, emberek tízezreit mentették meg egy európai fővárosi metró megtámadásától, amelyet néhány perccel az eset előtt sikerült elkerülni„– jelentette ki Shalev Hulió.

Az üzletember állításaival szöges ellentétes cikk jelent meg a Háárec című újságban, amelyben azzal vádolták az NSO-t, hogy a „rossz fiúk” oldalán áll, és

a kibertámadásokat szolgáló szoftverek gyártóit az IT szektor sötét oldalának nevezte.

A cikk szerint Izrael eszközeit szemlátomást arra használták, hogy emberi jogi aktivistákat, újságírókat és forrásaikat figyelemmel kísérjék, behatoljanak a magánéletükbe olyan országokban, amelyeknek kétes a múltja ezen ügyekben. A lap szerint sötét üzletről van szó, amely

a rezsim ellenzőinek bántalmazásához, bebörtönzéséhez, sőt halálához vezethet

azokban az országokban, ahol „utolsó szempont” a megfelelő jogi eljárások biztosítása.

(MTI korrigálva/Nyugati Fény)

Valódi Hírek