Mi a fene megy itt? Demeter Szilárd bohócot csinált magából és az általa rajongott Orbánból

Demeter Szilárd a „kedves vezetőt”, Orbán Viktort idézte a múzeumi vezetői pályázatban is.

Beszámoltunk róla, hogy L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója kirúgásából nemzetközi botrány lett tavaly novemberben.

„Magyarországon kirúgták a Nemzeti Múzeum igazgatóját, mert LMBTQ-tartalom jelent meg a Nemzetközi Sajtófotó Kiállításon”

– ezt írta akkor az amerikai AP hírügynökség L. Simon kirúgásának történetéről.

L. Simon helyére sokáig ki sem írták a vezetői pályázatot, majd a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közlése szerint tízen is jelentkeztek a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói helyére.

Demeterre esett a választásuk

Február végén derült ki, hogy Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója nyerte el a főigazgatói helyet. Az akkori tervek szerint Csák János miniszter a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrehozásában gondolkodott, ennek az élére nevezték volna ki Demetert július 1-gyel, de ezt a tervet elvetették. Így akkor végül maradt a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói székében.

Nemsokára a többi intézményt integrálva létrejött a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ, azóta ennek vezetését látja el Demeter.

Sokáig titkolták, mi van a pályázatában

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) sokáig próbálta kikérni Demeter Szilárd pályázatát, ám ezt Csák János, a KIM akkori minisztere érthetetlen okból megtagadta.

A KKDSZ ezután jogorvoslatért folyamodott, így

ki kellett adnia a KIM-nek Demeter MNM főigazgatói pályázatát

írták honlapjukon közleményükben.

Ahogy írták, nem is csodálkoznak azon, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ megalakításáig nem adták ki a pályázatot, pedig az közérdeklődésre tart számot és a tisztségből adódóan közadat is. Kifejtik azt is, hogy az intézmények egybeolvasztásával kapcsolatos jogszabály előkészítése során őket nem kérdezték meg, és más szakmai vagy társadalmi vita sem valósult meg.

Ezt még sosem lehetett hallani Orbántól

Demeter Szilárd a pályázatban két helyen is hivatkozik Orbán Viktorra. Ez talán még fideszes berkekben is szokatlan.

„Önmagában az egyén: semmi. Orbán Viktor miniszterelnök lényeglátó gondolata szerint még csak nem is szabad, hanem csupáncsak magányos.”

A KKDSZ utal arra, hogy a szöveg folytatólagosan van írva és nem lehet tudni, hogy mely gondolat Demeter Szilárdé, és mely a „lényeglátó Orbáné” – írta a KKDSZ.

Ám a következő helyen egyértelmű az idézet:

„Orbán Viktor miniszterelnök iránymutató gondolatait idézem: »Ha az életfa törzsét elfűrészeljük, gyökérzete értelmetlenné válik, koronáját ördögszekérként görgeti a történelem vihara«

– írták.

Aki szemezgetne még a pályázatból, azt a KKDSZ nyilvánosságra hozta, így >>ITT<< megteheti.

Valódi Hírek