Posztkommunista maffiaállamként ír Orbán kormányáról a legpatinásabb amerikai lap

Jóhírünk a nagyvilágban.

Hosszú elemzést közölt a vasárnap este 17 nemzetközi szerkesztőség által kirobbantott Pegasus-botrány magyar száláról a The Washington Post kedd reggel. A patinás amerikai lap cikkébe lesújtó képet festett Orbán Viktor Magyarországáról, megállapítva azt, hogy

a kémbotrány az egész Európai Unió válságát is jelenti.

A cikk szerzője, Ishaan Tharoor szerint Orbán közel 12 éve alatt, amióta hatalomban van a magyar liberális demokráciát egy, az „EU oldalából kiálló tüskévé” alakította.

Orbánt kritikusai ezért azzal vádolják, hogy egy posztkommunista maffiaállam élén áll,

amelyben a médiát saját emberei uralják, a bíróságokat a hozzá közel álló személyekkel töltötték fel, a választási térképet a Fidesz javára alakították ki, és a kleptokrata klientúra hálózata a miniszterelnökig vezethető vissza

– olvasható a cikkben.

Az orbáni politikával kapcsolatban a lap úgy fogalmaz, a magyar miniszterelnök a kontinens „nagy illiberálisáként” határozza meg önmagát, aki szembeszáll a bevándorlással, a multikulturalizmussal, a feminizmussal és az európai integrációval is.

A cikk megjegyzi, a magyar kormányfőt többször vádolták antiszemitizmussal, iszlamofóbiával, homofóbiával és romaellenes érzelmek táplálásával. Az új melegellenes törvény pedig annyira felbőszítette az európai kollégáit, hogy Mark Rutte holland miniszterelnök egyenesen úgy fogalmazott:

Magyarországnak nincs helye az Európai Unióban, ha nem tudja tiszteletben tartani a melegek jogait.

Orbán azonban szokásához híven kigúnyolta Rutte erkölcsi nevelését, elítélve a „gyarmati megközelítését” – írja a The Washington Post.

A 17 nemzetközi szerkesztőség egyikeként az amerikai lap is részt vett a kémbotránnyal kapcsolatos oknyomozásban, hogy feltárják az izraeli NSO cég kémszoftverének célpontjait, akik között, mint kiderült, magyar újságírók, ellenzéki politikusok, ügyvédek és üzletemberek is szerepeltek.

Az amerikai lap szerint Budapest számára ez a botrány egy újabb leszámolást jelenthet Brüsszellel, mivel a megfigyelési módszerek nyilvánvaló alkalmazása megcsúfolja az Európai Unió egyik alapelvét: a digitális magánélet védelmét.

Mint írják, a megszerzett adatok között hiába szerepel „mindössze” 300 magyar telefonszám, így azok viszonylag kevés részét tették ki a kiszivárgott adatbázisnak, a lap szerint a magyar botrány azért is kiemelkedő, mert

Magyarország az EU tagállama, ahol elviekben a magánélet alapvető jog és alapvető társadalmi érték.

Mert Magyarország egy olyan ország, ahol az újságírók, ellenzéki politikusok és ügyvédek számára elméletileg erősek a biztosítékok.

A The Washington Post cikke végén emlékeztet arra, a lengyel jobboldali miniszterelnöknek és kormányának hála Orbán nincs egyedül az EU-ban. Ugyanakkor a jövő évi parlamenti választás minden korábbinál nagyobb kihívást jelent Orbán Viktor számára — teszi hozzá a szerző.

(The Washington Post/Népszava nyomán)

Valódi Hírek