Párizsban máris megindították a vizsgálatot a Pegasus-botrányban érintett francia újságírók ügyében

Ott nincs szabadságon az ombudsman.

A párizsi ügyészség a Mediapart francia oknyomozó portál két újságírójának panasza nyomán indít vizsgálatot, miután azt állítják, hogy telefonjukat megfigyelték a Pegasus izraeli fejlesztésű kémszoftverrel – írja az MTI.

A francia Le Figaro arról számolt be, hogy az ügyészség olyan tíz feltételezett jogsértés alapján indított nyomozást, mint

a magánélethez való jog megsértése, jogtalan behatolás informatikai rendszerbe és üzenetváltás megszerzése.

A Mediapart Twitter-oldalán közölte, hogy két újságírója is érintett a vasárnap este 17 nemzetközi szerkesztőség, köztük a magyar Direkt36 által kirobbantott Pegasus kémbotrányban.

Állításuk szerint az izraeli kémszoftvert a marokkói titkosszolgálat használta arra, hogy megfigyelje az újságírók telefonját. A marokkói kormány azonban hivatalos közleményben visszautasította a vádat, amit „alaptalan és hamis állításnak” nevezett.

A Mediapart mellett a Canard enchaîné politikai szatirikus lap is feljelentést tett.

A párizsi ügyészség közleményében nem említette Marokkót, csak annyit közölt, hogy

kiberkémkedéshez köthető potenciális bűncselekmények gyanúját vizsgálják.

A kémbotránnyal kapcsolatban a Direkt36 hozta nyilvánosságra vasárnap, hogy abban magyar újságírók, politikusok, ügyvédek és üzletemberek is érintettek. Az oknyomozó riport szerint több körülmény is erősen utal arra, hogy a magyar hatóságok használták a programot a magyarországi célpontok ellen.

A magyar kormány azonban egyelőre érdemben nem reagált az ügyre.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságtól (NAIH) elnöke, Péterfalvi Attila pedig kedden azt közölte, hogy jelenleg szabadását tölti, ezért majd csak augusztus 3-a után dönt egy esetleges vizsgálat megindításáról.

(444.hu nyomán)

Valódi Hírek