Banális ok miatt nem foglalkozik még hetekig a kémbotránnyal az ombudsman

Prioritások.

Habár már több beadvány is érkezett a vasárnap este kirobbant kémbotrány miatt,

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos éppen szabadságát tölti, ezért majd csak augusztus 3-a után dönt egy esetleges vizsgálat megindításáról

– tudta meg a Magyar Hang a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságtól (NAIH).

A NIAH elnöke a lapnak azt mondta, a lehallgatási botránnyal kapcsolatos hírek titkos információgyűjtésre utalnak, ezt a szakszolgálat végezheti igazságügyi miniszteri vagy bírói engedély alapján.

Péterfalvi hozzátette, ha indul vizsgálat, azt biztosan meg tudják majd állapítani, hogy kaptak-e a szakszolgálatok felhatalmazást.

Az ombudsman közlése szerint, ha elindul a vizsgálati eljárás, akkor annak lefolytatására 60 napjuk lesz, míg ha hatósági eljárást, akkor 150 napjuk. Utóbbi határideje egyszer 150 nappal meghosszabbítható,

így ha indul is ilyen eljárás előfordulhat, hogy a vizsgálat eredményét majd csak a választás után lehet megismerni.

Arra a kérdésre, hogy a helyzet súlyosságára való tekintettel nem tudott volna augusztus 3-a előtt a vizsgálat megindításáról, a Magyar Hang szerint Péterfalvi Attila nem tudott felelni.

Beszámoltunk róla, hogy vasárnap este 17 nemzetköz szerkesztőség oknyomázó projetjének köszönhetően derült fény arra, hogy számos országban telepítették meghatározott célszemélyek telefonjára az izraeli NSO által kifejlesztett kémprogramot, a Pegasust.

A projektben részt vevő Direkt36 megtudta, a célpontként kiválasztott emberek között magyar tényfeltáró újságírók, ügyvédek, ellenzéki politikusok és üzletemeberek is szerepeltek.

Az oknyomozó riport szerint több körülmény is erősen utal arra, hogy a magyar hatóságok használták a programot a magyarországi célpontok ellen.

(Magyar Hang nyomán)

Valódi Hírek