Megvan, kik kapják idén az orvosi Nobel-díjat: Bemutatjuk Karikó Katalin örököseit

Az orvosi Nobel-díjat a mikroRNS felfedezésért osztották ki.

Stockholmban az idén is kiosztották a Nobel-díjakat. Az orvosi díjat Victor Ambros és Gary Ruvkun nyerték közösen, a mikroRNS organizmusok növekedésében és életében játszott szerepének felfedezéséért.

A Nobel-bizottság úgy fogalmazott, hogy a két kutató az RNS molekuláknak egy új csoportját fedezte fel, amelyek a gének szabályozásában játszanak központi szerepet.

„Úttörő felfedezésük a génszabályozás egy teljesen új elvét tárta fel, amelyről kiderült, hogy létfontosságú a többsejtű élőlények, köztük az ember számára”

– áll a bizottság közleményében.

„Munkájuk segített megmagyarázni, hogy a sejtek hogyan specializálódnak és fejlődnek különböző fajta sejtekké. Például izom- és idegsejtekké, holott az egyén összes sejtje ugyanazt a génkészletet és ugyanazokat az utasításokat tartalmazza a növekedésre és az életben maradásra”

– mondta Thomas Perlmann, az élettannal foglalkozó Nobel-bizottság titkára.

Hozzátette azt is, hogy Ruvkunt már sikerült telefonon elérnie. Mivel az Egyesült Államokban tartózkodik, így kora reggel felébresztette, de a kutató boldog volt és „nagyon lelkes”. Ambrost még nem érte el – tette hozzá.

Ambros a University of Massachusetts Orvosi Egyetem professzora. Ruvkun a Harvard Orvosi Egyetem professzora, emellett pedig a bostoni Massachusetts General Kórháznak is dolgozik.

Ambros és Ruvkun már a 80-as évek végén együtt dolgoztak. Posztdoktorális tanulmányaikat Robert Horvitz laboratóriumában folytatták, aki 2002-ban maga is Nobel-díjat nyert egy 1 mm hosszú orsóféreg tanulmányozásával. Az orsóféreg mikroRNS-ei szabályzási módjának kutatásának eredményeit kezdetben elvetették, mint csupán a fajra jellemző sajátosságokat, ám most mégis sikerült bizonyítaniuk, hogy már akkor jó úton jártak.

Mint ismert, Karikó Katalin és Drew Weissman kapták a 2023-as orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú oltási technológia kifejlesztéséért, amit sikerrel alkalmaztak a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

(reuters.com)

Valódi Hírek