Megszólalt Stummer János: Feljelentést tesz a nemzetbiztonsági bizottság a kémbotrány ügyében

Szerinte nem maradhat következmények nélkül az ügy.

„Már az, ami a sajtóban eddig megjelent a kormánykritikus újságírók, üzletemberek, közéleti szereplők állítólagos megfigyeléséről felvetheti a bűncselekmény gyanúját”

– mondta a hvg.hu-nak Stummer János, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke, aki

még a mai napon feljelentést tesz tiltott adatszerzés, illetve információs rendszer vagy adat megsértése gyanújával ismeretlen tettes ellen.

A Direkt36 oknyomozó cikke nyomán mi is beszámoltunk róla, hogy vasárnap este robbant ki az a kémbotrány, amit még Edward Snowden is az év egyik legjelentősebb sztorijának nevezett.

Egy nemzetközi tényfeltáró projekt részeként ugyanis kiderült, hogy magyar tényfeltáró újságírók, valamint médiacégeket is tulajdonló vagyonos üzletemberek, illetve az ő szűkebb környezetüket is megfigyelték az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramjával, a Pegasussal.

A parlamenti ellenzék pártjai ezt követően hétfő reggel bejelentették, hogy kezdeményezik a Nemzetbiztonsági Bizottság testületének összehívását, ahogy azt is, hogy az ülésen meghallgassák a kormány ügyben felelős politikusait, valamint az illetékes szolgálatok vezetőit.

A bizottság jobbikos elnöke a HVG-nek elmondta, ha bebizonyosodnak az oknyomozó cikk állításai,

az ügy nem maradhat következmények nélkül.

Hozzátette, egyelőre nem tudják, mikor ülhet össze a bizottság, Halász Jánost, a bizottság fideszes alelnökét viszont arra kérte, hogy mondjon egy legközelebbi dátumot, amikorra a kormánypárti képviselők biztosítani tudják a testület határozatképességét. A fideszes tagok nélkül ugyanis határozatképtelen lenne a bizottság.

Stummer szerint úgy tűnik, a kormány és a Fidesz hozzáállása az, hogy bagatellizálni igyekeznek az ügyet, pedig szerinte

“ez a magyar Watergate-ügy, és ha ebben a Fidesz lapít, az maga a beismerés”.

A bizottsági elnök arról is beszélt, hogy célszerű lenne, ha parlamenti vizsgálóbizottság is alakulna az ügy vizsgálatára. Ezt legalább 40 képviselő kezdeményezheti, ezért jelenleg egyeztetések folynak az ellenzéki frakciókkal.

Stummer szerint viszont ha össze is jön a 40 aláírás, a határozati javaslatról az Országgyűlésnek kell dönteni, egy rendkívüli ülés határozatképessége pedig szintén a kormánypárti politikusok részvételén múlik.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek