Követeli a DK Orbánéktól: Nyilatkozzanak arról, kiket figyeltek meg és hallgattak le az izraeli kémszoftverrel (+videó)

A párt Pintér Sándortól, Varga Judittól és Orbán Viktortól vár magyarázatot.

A Direkt36 oknyomozó cikke nyomán mi is beszámoltunk róla, hogy vasárnap este robbant ki az a kémbotrány, amit még Edward Snowden is az év egyik legjelentősebb sztorijának nevezett.

Egy nemzetközi tényfeltáró projekt részeként ugyanis kiderült, hogy magyar tényfeltáró újságírók, valamint médiacégeket is tulajdonló vagyonos üzletemberek, illetve az ő szűkebb környezetüket is megfigyelték az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramjával, a Pegasussal.

A megfigyelési botránnyal kapcsolatos sajtótájékoztatóján Vadai Ágnes, a DK frakcióvezető-helyettese és alelnöke bejelentette, a párt írásbeli választ igénylő kérdést nyújt be Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy nyilatkozzon,

„mely magyar újságírókat és politikusokat figyeltek meg az izraeli kémszoftverrel azokon túl, akikről ez kiderült. Hány embert hallgatott le és figyelt meg a kormány? Ki adott ezekre utasítást és ki fog ezek után lemondani?”

– sorolta az üggyel kapcsolatos kérdéseket Vadai.

„Az országgyűlési honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnökeként azt is kezdeményezem, hogy a Nemzetbiztonsági bizottsággal együtt hallgassuk meg Varga Judit igazságügyi minisztert, Pintér Sándor belügyminisztert és Orbán Viktor miniszterelnököt.

Tudni akarjuk, hogy a kormány kiket figyelt meg illegálisan, és mely állami szerveket használtak erre az akcióra

– mondta a DK-s politikus, aki hangsúlyozta, ha a sajtóban megjelent hírek igazak,

„akkor az Orbán-kormány egy olyan szoftvert használt ellenzékiek és újságírók megfigyelésére, amelyet terroristák és bűnözők megfigyelésére találtak ki.

Olyan, hogy az állam maga figyeli meg a kormánykritikus újságírókat és politikusokat, a rendszerváltás óta nem történt Magyarországon. Ilyen csak a legsötétebb diktatúrákban történik”

– tette hozzá Vadai Ágnes.

A teljes tájékoztatót itt tudod megnézni:

Valódi Hírek