Megszólaltak az érintettek: Ezt gondolják a kötelező COVID-oltásról az egészségügyi dolgozók

Fontosnak tartják és üdvözlik a döntést.

Beszámoltunk róla, Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában jelentette be, hogy kötelezővé teszik a koronavírus elleni oltást az egészségügyben dolgozók számára, azaz a továbbiakban csak az dolgozhat az egészségügyben, aki kapott COVID-oltást.

A részeleteket habár egyelőre nem közölte a kormány az egészségügyi dolgozók örömmel fogadták a miniszterelnök bejelentését.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) péntek délután rövid közleményben reagált a bejelentésre. Ebben azt írták:

a MOK fontosnak tartja és üdvözli az oltás kötelezővé tételét, mert ez biztosíthatja a betegek és a dolgozók védelmét.

Hozzátették, az egészségügyi dolgozók átoltottságáról a Kamarának nincs hivatalos, „de magasabb az átoltottság, mint a lakosság körében”.

Az Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke, Balogh Zoltán a Telexnek azt mondta:

„Hónapok óta több intézményből kaptunk jelzéseket, hogy nehéz úgy megszervezni a munkát, hogy bizonyos kollégák nincsenek beoltva.

Most fontos lépést tettek meg, amit korábban is kellett volna.”

Az elnök szerint a kötelező oltásnak egyrészt az lesz az eredménye, hogy kevesebb egészségügyi dolgozó esik ki az ellátásból megfertőződés miatt, másrészt pedig a pácienseket sem fertőzik meg a szakemberek.

Balogh a MOK közleményéhez hasonlóan kiemelte az egészségügyi dolgozók számára eddig is léteztek kötelező oltások, így például az agyhártyagyulladás elleni oltás vagy a hepatisis B elleni oltás, így most egy „új taggal bővült” a kötelező oltások száma.

Nem Magyarország az egyetlen uniós tagállam, ahol kötelezővé teszik a koronavírus elleni oltást az egészségügyi dolgozók számára. Franciaországban ugyanis hét elején Emmanuel Macron Orbánhoz hasonlóan bejelentette, hogy azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik napi kontaktusban vannak a legsebezhetőbbekkel, kötelező lesz az oltás.

Igaz, a francia elnök bejelentését a fideszes média három napja még éles kritikával illette, Orbáné viszont egyelőre nem kapott hasonló bírálatot a KESMÁ-tól.

(Telex.hu nyomán)

Valódi Hírek